Έχετε ακούσει που λέμε ότι τα "χειμωνιάτικα πουλιά" είναι τα πιο δυνατά και τα πιο ανθεκτικά στις ασθένειες; Φυσικά και ισχύει, και όσοι το έχουν πεί, σίγουρα έχουν μεγαλώσει κοτοπουλάκια το χειμώνα, είτε με κλώσσα, είτε με κλωσσομηχανή. Εγώ προσωπικά έχω βγάλει πολλά κοτοπουλάκια το χειμώνα, και πλέον έχω την εμπειρία να σας καταθέσω όλες αυτές τις διαφορές που έχω δει. Επειδή πολλούς ακούω να λένε "Μα καλά θα μεγαλώσεις κοτοπουλάκια με τέτοιο κρύο; Θα κρυώσουν". Εννοείτε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πόσο μάλλον όταν γίνετε σωστή και οργανωμένη δουλειά. Πάμε όμως να πούμε μερικά μυστικά που λίγοι γνωρίζουν...
Το φθινόπωρο όπως και η Άνοιξη είναι οι καλύτερες εποχές για επώαση εκκόλαψη αυγών. Η άνοιξη εννοείτε πως είναι η καλύτερη με διαφορά, όμως το φθινόπωρο είναι μια εποχή που μοιάζει αρκετά με την Άνοιξη. Το μυστικό για να έχουμε επιτυχία στην κλωσσομηχανή, είναι οι κότες να γεννάνε θρεπτικά αυγά, ο κόκορας να είναι γόνιμος και να μην αλλάζει φτερά, οι θερμοκρασίες να μην είναι ακραίες, και οι κότες να έχουν καλή αυγοπαραγωγή. Η θερμοκρασία και η υγρασία παρουσιάζουν μια μεγάλη ομοιότητα με την Άνοιξη, οπότε υπάρχει μεγάλη επιτυχία όταν οι νεοσσοί μας είναι έτοιμοι να βγούν απο το αυγό.
Προσωπική εμπειρία, που καταθέτω στο site Ελληνικές Κότες...
Η μεγαλύτερη επιτυχία στην εκκόλαψη γίνετε όταν ο καιρός είναι περίπου στους 20 βαθμούς τη μέρα. Όταν δεν έχει βροχές, και ο καιρός είναι σταθεροποιημένος. Συνήθως με την κλωσσομηχανή δεν επηρεάζονται τόσο πολύ τα αυγά, όταν όμως έχουμε κλώσσα, και κάνει μεγάλη κακοκαιρία, δεν είναι οι πλέον ιδανικότερες συνθήκες για την εκκόλαψη των νεοσσών. Πλέον γνωρίζω ότι όταν έχει ήλιο σταθερό καιρό, όπως πχ τον Απρίλιο τον Μάιο τον Ιούνιο, και μετά τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώμβριο ακόμα και τον Νοέμβριο, τα πουλιά βγαίνουν με περισσότερη επιτυχία.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα εκκολαπτήρια που πουλάνε νεοσσούς, σταματάνε μόνο το Καλοκαίρι. Όλες τις άλλες περιόδους πουλάνε κανονικά, και αυτό, γιατί μόνο το Καλοκαίρι που ανεβένουν οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν αδύνατο να εκκολαφθούν κοτοπουλάκια. Δεν θα ξεχάσω την αποτυχία που είχα φέτος στην εκκόλαψη. Απο 80 αυγά βγήκαν μόνο 10 κοτοπουλάκια και πολλά έμβρυα κολλημένα πάνω στο τσόφλι λόγω έλλειψης υγρασίας. Η ζέστη διαταράσει όλη τη διαδικασία και γι αυτό κανείς δεν βάζει αυγά για εκκόλαψη το καλοκαίρι.
Η κλώσσα όταν κάνει ζέστη, σηκώνεται πάνω απο τα αυγά, για να πάρει αέρα, με αποτέλεσμα τα αυγά να χάνουν υγρασία, και μετά να μη μπορούν να βγούν. Θα δείτε πολλές κλώσσες το Καλοκαίρι με 1-2 κοτοπουλάκια, αυτό οφείλετε σε τέτοιους λόγους.
Αν βάλουμε κλωσσομηχανή το χειμώνα, αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε δεν είναι η επώαση, αλλα που θα βάλουμε τα κοτοπουλάκια όταν βγούν απο το αυγό. Η καλύτερη λύση είναι τις πρώτες 10 μέρες να φτιάξουμε ένα κουτάκι περίπου 60cm για 20 κοτοπουλάκια, και να βάλουμε μια λάμπα μέσα, νερό και τροφή. Θέλουμε να είναι σε κλειστό χώρο τις πρώτες ημέρες. Να μη ξεχνάτε ότι τα κοτόπουλα είναι πολύ ευαίσθήτα τις πρώτες ημέρες, και τότε είναι που αρρωσταίνουν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου