Είναι διαδεμένο πρόβλημα σε πολλούς νέους που μόλις έχουν φτιάξει το κοτέτσι τους. Οι κότες γίνονται χοντρές, υπέρβαρες, γεμάτες λίπος και δημιουργούνται ανεπανόρθωτα προβλήματα. Συνήθως τέτοιες παχιές κότες έχουμε όταν η ταΐστρα είναι πάντα γεμάτη, και οι κότες τρώνε απο το πρωί μέχρι το βράδυ. Φυσικά η πάχυνση στα κοτόπουλα εξαρτάται απο την ράτσα με μερικές φυλές έχουν μεγάλη προδιάθεση να πιάσουν λίπος. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο να ταίζουμε τόσο μεγάλες ποσότητες τροφής, που στο τέλος θα πάνε χαμένες, γιατί ως γνωστόν το λίπος της κότας δε τρώγεται τουλάχιστον απο τους περισσότερους. (παλιά το τρώγανε, και πρόσφατα έρευνα έδειξε ότι είναι πολύ πιο υγειηνό απο τα άλλα ζωικά λίπη).
ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΤΕΣΙ ΜΑΣ
Με τον ένα η με τον άλλο τρόπο αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για εμάς, διότι κότες που είναι παχιές όχι μόνο έχουν πρόβλημα με το κρέας του (που είναι γεμάτο λίπος) αλλά δεν μπορούν να γεννήσουν και αυγά. Επίσης η κατανάλωση τροφής στις παχιές κότες είναι μεγάλη, αρα μεγάλη και η σπατάλη χρημάτων. Στη γέννηση των αυγών η κότα που είναι γεμάτη λίπος στο πίσω μέρος δυσκολεύεται. Πολλές φορές έχουμε ράγισμα του αυγού μέσα στη κοιλιά, και χάνονται κότες απο εσωτερική αιμοραγία. Επίσης αξίζει να γνωρίζουμε ότι για να παραχθεί 1 κιλό λίπος στη κότα, χρειάζονται τεράστιες ποσότητες περιττής τροφής. Συνεπώς ποιός ο λόγος που ταίζαμε τόσο πολύ τις κότες αν μπορούσαν να τραφούν και με λιγότερο;
Όταν είναι μικρά τα κοτόπουλα τρώνε απεριόριστα. Όταν περάσουν τον 3ο μήνα ζωής πρέπει να αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει ένα μέτρο στη τροφή. Εξαρτάται και τι ράτσα εκτρέφουμε |
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι ειδικοί λένε να δίνουμε στις κότες 100γραμμάρια δημητριακά κάθε μέρα. Εννοείτε μπορεί οι κότες να τρώνε λιγότερο η περισσότερο, αλλά καλό είναι να μην υπερβαίνουμε πολύ αυτή τη ποσότητα. 100 γραμμάρια είναι περίπου μια χούφτα και με τα δύο χέρια.
Γιατί οι κότες όμως παχαίνουν; Ας το αναλύσουμε. Όταν η ταίστρα είναι γεμάτη οι κότες μπορούν να τρώνε συνέχεια κάθε 5 λεπτά παράδειγμα. Η κότα είναι λαίμαργο "αδηφάγο" ζώο. Τρώει συνεχώς και δε χορταίνει ποτέ! Συνεπώς αυτή η λαιμαργία τις κάνει να τρώνε περισσότερο απο αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός τους και έτσι αρχίζει να συσσωρεύεται σε λίπος. Οι κότες όταν έχουν δίπλα συνέχεια την τροφή δεν ψάχνουν και δεν σκάβουν για να τραφούν. Άρα ο συνδυασμός απεριόριστη έτοιμη τροφή μαζί με τον "στατικό" τρόπο ζωής οδηγούν στο λίπος.
Οι κότες που βοσκάνε έχουν πιο νόστιμο κρέας και με λιγότερο λίπος |
Η λύση γι αυτό το πρόβλημα είναι να δίνουμε στις κότες τροφή μια φορά το πρωί και μια το βράδυ. ΚΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ! Στο ενδιάμεσο θα πρέπει να πεινάσουν για να ψάξουν να φάνε οτι βρούν έξω. Και η τροφή με μέτρο. Όχι ρίχνουμε ένα κουβά για να έχουν να τρώνε μέχρι το βράδυ διότι και έτσι πάλι ζημιά κάνουμε. Το καλαμπόκι έχει την ιδιότητα να παχαίνει περισσότερο τις κότες, οπότε μπορούμε αντί αυτού να δίνουμε σιτάρι - κριθάρι.
Μετράμε τη τροφή που ταίζουμε |
ΚΟΛΠΟ! Η εμπειρία μου λέει το εξής. Πάμε το πρωί ταίζουμε τις κότες, και δίνουμε όσο χρειάζεται μεχρι να χορτάσουν. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ομως να μην μείνει καλαμπόκι χάμω και τρώνε το μεσημέρι. Αφού χορτάσουν το πρωί, μετά το επόμενο ταίσμα γίνετε το βράδυ... Απλά πραγματάκια. Ουσιαστικά υπολογίζουμε τις ποσότητες με το μάτι.
ΕΙΚΟΝΑ Παχύ κοτόπουλο παραπάνω απο όσο πρέπει |
ΕΙΚΟΝΑ Κανονικό κοτόπουλο χωρίς πολύ λίπος |
Το αποτέλεσμα όταν οι κότες τρώνε συνέχεια φαγητό, είναι η κοιλιά να γεμίζει λίπος, κίτρινο λίπος, που είμαστε αναγκασμένοι να το αφαιρέσουμε και να το πετάξουμε. Το κοτόπουλο για να είναι υγιεινό σα κρέας πρέπει να έχει κρέας και όχι λίπος περισσότερο και απ τ αρνί.
Οπότε αν κάποιος έχει το παραπάνω πρόβλημα καλά θα κάνει να ακολουθήσει τις παραπάνω συμβουλές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου