Λάσπη μέσα και κοτέτσι: Κίνδυνοι που εγκυμονούν και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης



Κυρίως το Χειμώνα γίνετε πολύ έντονο το πρόβλημα. Λάσπες και νερά κάνουν γούρνες μέσα στο κοτέτσι, συγκρατούν όλη τη βρωμιά και το νερο γίνετε ένας θάλαμος μικροβίων. Η υγρασία αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό για τα πτηνά μας. Ευνοεί την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή όλων των ιών και των μικροβίων και φυσικά μερικοί μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα πτηνά μας. Ποιά είναι λοιπόν τα μυστικά για να έχουμε υγιή τα πτηνά μας; Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το νερό που συσσορεύεται κάνοντας μικρές λιμνούλες;

Αρχικά πρέπει να σκεφτείτε ότι όταν οι κότες πατάνε μέσα σε νερό, όταν πλατσουρίζουν που λέμε, δηλαδή δεν έχει καλή αποστράγγιση το έδαφος είναι πρόβλημα. Αν είναι μικρός ο χώρος οι κότες είναι αναγκασμένες να πατάνε συνεχώς μέσα στο νερό. Όμως όπως θα έχετε παρατηρήσει τα πόδια τους δεν είναι απλώς βρεγμένα, αλλά κολλάνε και λάσπη μαζί με κουτσουλιές. Τι χειρότερο λοιπόν για τις κοτούλες μας. Πέρα από τα πόδια το πρόβλημα επεκτείνετε και στα αυγά που λερώνονται όταν το κοτέτσι έχει λάσπες, ενώ καθώς τσιμπολογούν λερώνεται και το ράμφος.

ΕΙΚΟΝΑ: Κότα μέσα σε λάσπες

Ένα καλό κόλπο για να κάνουμε το έδαφος να έχει καλή αποστράγγιση είναι να φυτέψουμε κάποιο δέντρο (πχ σε κτήμα με ελιές δεν υπάρχει το πρόβλημα). Για κάποιο άλλο φυτό και να το φυτέψουμε αυτές θα το φάνε. Πολλοί ερασιτέχνες έχουν τσιμεντάρει το κοτέτσι τους, η ρίχνουν άχυρα η χαλίκια. Το τσιμεντάρισμα είναι μια καλή λύση για το πρόβλημα και το κοτέτσι δεν συγκρατεί αυτές τις βρώμικες λασπόγουρνες. Τα χαλίκια η πέτρες είναι και αυτά μια λύση διότι θα κρατάνε το νερό κάτω και το έδαφος επάνω θα είναι στεγνό. Το άχυρο που έχω ακούσει από μερικούς φυσικά και δεν είναι λύση, μη σας πω οτι θα χειροτερέψει τη κατάσταση.
Όμως η ιδανικότερη λύση είναι η ψιλή άμμος! Αν ρίξουμε ψιλή άμμο σε όλη την επιφάνεια του εδάφους τουλάχιστον 5 εκατοστά βάθος το έδαφος θα έχει καλύτερη αποστράγγιση και δεν θα γίνονται λάσπες. Το έχουν δοκιμάσει πολλοί στο κοτέτσι τους και πέτυχε. Τα νερά έφευγαν!

Αν κάποιος έχει λάσπες στο κοτέτσι του και δεν θέλει να κάνει τίποτα απο τα παραπάνω, μπορέι απλώς να καθαρίζει αυτές τις λάσπες και τις κουτσουλιές απο την κούρνια (εκεί που κοιμούνται οι κότες) πολύ συχνά.

ΕΙΚΟΝΑ: Καθαρισμός απο λάσπες και κουτσουλιές 

Στο κοτέτσι κάτω από την κούρνια ρίχνουμε ασβέστη ανακατεμένο με νερό, για να απολυμάνουμε από μικρόβια. Σύμφωνα με παλιούς και επιστήμονες ο ασβέστης είναι ένα πολύ καλό μέσο απολύμανσης για πολλά μικρόβια βακτήρια κλπ. Μπορείτε επίσης αντι για ασβέστη να ρίξετε αλάτι, που και αυτό κάνει απίστευτη δουλειά στο να σκοτώνει μικρόβια.

Ξέρετε μια πολύ σοβαρή ασθένεια των πουλερικών αναπτύσσεται υπό αυτές τις συνθήκες (νερό και λάσπες). Η κοκκιδίαση αναπαράγεται μέσω των κουτσουλιών και για να βλαστήσει χρειάζεται έντονη υγρασία. Φυσικά ένα κοτέτσι με λάσπες και υγρασία είναι το ιδανικότερο περιβάλλον για να εμφανιστεί και όταν συμβεί αυτό τα πουλιά θα αρχίσουν να ψοφάνε. Θα κάνουν αίμα από τις κουτσουλιές και πρέπει άμεσα να πάρουμε φάρμακο από τον κτηνίατρο. Συγκεκριμένα το Baycox είναι ένα καλό αποτελεσματικό φάρμακο και τα πουλιά θα σωθούν.

ΕΙΚΟΝΑ: Τα πουλιά είναι ευαίσθητα στην υγρασία
άλλα ζώα πάλι δεν έχουν ανάγκη

Έκτος των ασθενειών όταν υπάρχουν λάσπες στο κοτέτσι μας τα αυγά μας είναι λερωμένα. Τι χειρότερο να τα βλέπουμε έτσι λασπωμένα. Για να τα καθαρίσουμε παίρνουμε μια βρεγμένη πετσέτα βουτηγμένη σε ζεστό νερό και τα καθαρίζουμε. Αν αυτά προορίζονται για εκκόλαψη καλύτερα να μην δοκιμάσουμε να τα βάλουμε σε μηχανή επειδή θα υπάρξουν απώλειες. Δε κάνει να βρέξουμε αυγά που είναι για εκκόλαψη. Λένε οτι το νερό διαπερνάει την εσωτερική μεμβράνη κάτω απο το τσόφλι. Αυτό συμβαίνει επειδή το αυγό αναπνέει και αν έχει λάσπη κλείνουν οι πόροι. Δηλαδή όταν μεγαλώνει το έμβρυο είναι αναγκασμένο να ζει με λιγότερο οξυγόνο. Πάντως για την εμπειρία ένας φίλος μου δοκίμασε και έβαλε σε μηχανή λασπωμένα αυγά και του βγήκαν τα περισσότερα πουλάκια. Εγώ έχω δει απώλειες οπότε σας το λέω να το ξέρετε.

Δείτε και μερικές φωτογραφίες δοκιμής με πριονίδι και άχυρο για τη λάσπη. Προσωπικά δεν πιστεύω οτι λειτουργεί αλλά πολλοί το έχουν δοκιμάσει...





   

2 σχόλια:

  1. Αυτη την εποχη οι παντες εχουν προβληματα .....Μπορα ειναι θα περασει λενε οι παπουδες μας.....Ευχες λοιπον για συντομο τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή