Ρίγανη στις κότες για τις αρρώστιες: Θεραπεία και πρόληψη με αποτελέσματα!



Πολλοί πτηνοτρόφοι χομπίστες χρησιμοποιούν τη ρίγανη ως φάρμακο για πρόληψη ασθενειών, τόσο σε ενήλικες κότες όσο και μικρά κοτοπουλάκια που βρίσκονται στην ανάπτυξη τους. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει τη ρίγανη πολλές φορές στις κότες μου και τα αποτελέσματα που είδα ήταν εκπληκτικά. Νομίζω πως είναι ένα πολύ δυνατό όπλο απέναντι σε βακτήρια, μικρόβια και όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται μέσα στα εσωτερικά όργανα των πτηνών.

Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως ένα φυσικό αντισηπτικό και θεωρώ ότι είναι άκρως απαραίτητο σε κοτοπουλάκια που βρίσκονται στο πρώτο μήνας της ηλικίας τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου καλή και για τις μεγάλες κότες. Έχω αρκετές εμπειρίες πάνω στη χρήση της ρίγανης στις κότες αλλά σε όλα τα πτηνά μου και σήμερα θέλω να σας διηγηθώ μερικές για να μάθετε και εσείς μέσα από αυτές και να έχετε υγιή δυνατά κοτοπουλάκια που δεν θα επηρεάζονται εύκολα από ιούς που κυκλοφορούν εκεί έξω. Για να μην παρεξηγηθώ θέλω να σας υπενθυμίσω ότι δεν είμαι κτηνίατρος και όσα λέω εδώ μέσα είναι απλώς εμπειρίες! Και θέλω να τις μοιραστώ με όλους!

Βρήκα ένα ιδιαίτερο τρόπο για να δίνω τη ρίγανη στα κοτοπουλάκια. Ο οποίος έχει ως εξής. Έβραζα σε ένα μπρικάκι περίπου δυο φλιτζάνια νερό και έριχνα μια κουταλιά ρίγανη. Η ρίγανη που έχω στο σπίτι είναι μαζεμένη από εμένα τον ίδιο από το χωριό μου μέσα απο τα άγρια ελατοδάση. Ίσως γι αυτό είναι και τόσο θεραπευτική! Ας μην υπερβάλλω όμως. Έριχνα λοιπόν τη ρίγανη και αφού έβραζε για 5-7 λεπτά και έπερνε σκούρο χρώμα το νερό έσβηνα τη φωτιά και το σούρωνα.

Έπερνα αυτό το νερό, και στο φύραμα που τάιζα τα κοτοπουλάκια το έριχνα μέσα. Το έκανα αυτό δύο φορές την εβδομάδα περίπου! Ίσως φανεί περίεργο όμως όσες φορές έκανα αυτή τη συνταγή τα κοτοπουλάκια δεν αρρώσταιναν. Εδώ θέλω να σας πω μια σύντομη ιστορία από τα παλιά χρόνια. Είχα κάποτε μικρά κοτοπουλάκια τα οποία παρουσίασαν πρόβλημα στο νευρικό σύστημα. Το τάιζα ρίγανη στο φύραμα μπάς και συνέλθουν όμως δεν υπήρχε σωτηρία. Στο τέλος ψόφησαν. Αυτό το λέω για να σας δείξω ότι η ρίγανη είναι καλή για πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με μικρόβια μύκητες κλπ, και όχι νευρολογικής φύσεως προβλήματα. Και είναι για πρόληψη όχι θεραπεία!
Εκεί που είδα με τα μάτια μου η ρίγανη να κάνει θαύματα είναι στην αναπαραγωγή των καναρινιών. Ξέρετε τα μικρά νεογέννητα καναρινάκια είναι πολύ ευαίσθητα σε μικρόβια. Πολλές φορές κάτι τα έπιανε και ψώφαγαν στα καλά καθούμενα. Όταν δοκίμασα να τα ταΐσω κρεμούλα (φρυγανία, αυγό, και αντί για νερό, βρασμένη σουρωμένη ρίγανη) είδα να γίνονται πραγματικά θαύματα. Με αυτή τη κρεμούλα έσωνα τα μικρά καναρινάκια που λόγω μικροβίων ιώσεων μου αρρώσταιναν.

Για όλους όσους χρησιμοποιούν κλωσσομηχανές και βάζουν τα κοτοπουλάκια σε θερμομάνες, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια (ψευδοπανώλη, βροχίτιδα) και επιπροσθέτως να βάζουν στην τροφή τους και λίγη ρίγανη που και πού. Δεν χρειάζεται κάθε μέρα, μια φορά κάθε 4 ημέρες πιστεύω αρκεί. Μην κάνετε υπερβολές πάντα με μέτρο.  

Στις μεγάλες κότες μπορούμε πάλι να δίνουμε τη ρίγανη πάλι με νερό, που έχουμε ρίξει μέσα σε αλεύρι καλαμπόκι. Γενικά οι κότες έχουν τρέλα με το αλεύρι καλαμπόκι και ότι ανακατέψουμε μέσα το τρώνε σα τρελές. Μάλιστα στις μεγάλες κότες λέγεται οτι τις βοηθά και στην αυγοπαραγωγή. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.

Επίσης πριν κλείσω δείτε κάποιες πληροφορίες που βρήκα για τη ρίγανη και την επίδραση της στον οργανισμό...
Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.

Ελπίζω να σας βοήθησα με το σημερινό άρθρο, και ότι απορίες έχετε μπορείτε να μας αφήσετε σχόλια!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου