Άμεση θεραπεία της διάρροιας στα αρνιά, τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα βάση της εμπειρίας!



Σήμερα στο site Ελληνικές Κότες έχουμε ένα επαστατικό θέμα, και αφορά τη θεραπεία της διάρροιας στα αρνιά και τα κατσίκια. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αποδεκατίσει στο στάβλο μας. Όλοι οι κτηνοτρόφοι που ασχολούνται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, και έχουν δεί τις απώλειες.. Σήμερα θα δώσουμε συμβουλές για θεραπεία, βάση της εμπειρίας. Δεν είμαστε κτηνίατροι, και οι συμβουλές που θα δώσουμε αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις εμπειρίες, και δεν αποτελούν διάγνωση ή κάτι παρόμοιο.


Τα συμπτώματα της διάροιας στα πρόβατα, είναι τα πρόβατα να κάνουν ανοιχτόχρωμα (καφέ ανοιχτό) κόπρανα σε υγρή μορφή, ο χώρος μυρίζει έντονα, τα ζώα είναι πασαλλειμένα στο πίσω μέρος, και στην ουρά, όταν αφοδεύουν, η ουρά κουνιέται και βγαίνει κοπριά σε υγρή μορφή. Λόγω οτι η τροφή βγαίνει αχώνευτη το ζώο αδυνατίζει γρήγορα, και δεν έχει διάθεση να φάει να τρέξει κλπ. Τα ζώα με διάρροια τα ταίζουμε τσάμπα, και όλη η τροφή βγαίνει αχώνευτη. Ο οργανισμός αδυδατώνεται και τα ζώα αν δε τα προλάβουμε μπορούν να ψωφήσουν το ένα μετά το άλλο. Οι απώλειες τεράστιες, οι οικονομική ζημιά μεγαλύτερη. Δε συμφέρουν που δε συμφέρουν τα αρνιά, σκεφτείτε να πεθαίνουν και τσάμπα. Κρίμα ο κόπος και οι ψυχούλες που χάνονται τσάμπα...




Το πρωτόγαλο και η διάρροια - Λίγων ημερών αρνάκια
Αρνιά που δεν ήπιαν το πρωτόγαλο, είναι πολύ επιρρεπή σε διάροια. Όποιος κτηνοτρόφος δεν άφησε τα πρόβατα να πιούν πρωτόγαλο, θα κατάλαβε απο τις διάρροιες αργότερα πόσο σημαντικό είναι. Το πρωτόγαλο περιέχει κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία μέσα. Ο οργανισμός του αρνιού τη πρώτη ημέρα είναι ανοιχτός σε όλα τα μικρόβια, και το γάλα που θα πιεί περνάει αμέσως η ενέργεια μέσα στο αίμα, και μαζί του όλα τα μικρόβια. Συνεπώς αν δε πιεί πρωτόγαλο και πιεί σκονόγαλο τα αποτελέσματα είναι πολύ άσχημο. Καλό είναι να μην αποκόβονται τα αρνιά πρίν την 1-3η ημέρα.


Αλλαγές στη διατροφή - 1~2 μηνών αρνάκια
Όταν κάνουμε αλλαγές στη διατροφή, και ειδικά με τριφύλλι η διάροια είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Τα ζώα σοκάρονται το τριφύλλι, προκαλλεί διάροια στα ζώα. Πχ όταν περνάμε απο τον καρπό στο τριφύλλι είναι αρκετά κρίσιμα τα πράγματα. Η διάροια ξεπερνιέται γρήγορα, αν όχι χρειάζεται επέμβαση που θα πούμε αργότερα το πώς.


Θεραπεία με βιολογικό τρόπο
Πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι το δοκίμασαν και είδαν πολύ καλά αποτελέσματα. Η διάρροια στους δύο μήνες είναι περισσότερο διατροφικής αιτιολογίας και λιγότερο παθολογικής αν δωθει φαρμακο θα χαλάσουμε την χλωρίδα,άρα πρέπει να δώσουμε κάτι βιολογικό όπως ριγανελαιο το οποίο απο εμπειρία σταματάει αμεσως την διάρροια. Έτσι λοιπόν άμα βράσεις ρίγανη 1 κουταλιά ανα λίτρο νερό θα σταματήσει η διάρρια. Αυτό αν δε θές να δώσεις φάρμακο. 




SPECTAM για τη διάρροια
Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι που το δοκίμασαν, είδαν εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες. Κοστίζει 15 ευρώ και είν αι τσάμπα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα. Μου κάνει τρομερή εντύπωση πόσοι κτηνοτρόφοι το έχουν δοκιμάσει και είδαν αποτελέσματα. Το SPECTAM σε υγρή μορφή, δίνουμε περίπου 2ml σε κάθε μικρό. Το μπουκαλάκι είναι όπως τα απορρυπαντικό το σχήμα, το πατάμε δύο φορές σε κάθε προβατάκι, εύκολα και απλά. Το σκεύασμα αυτό είναι αντιβιοτικό ευρείας δράσης για βακτήρια λοιμώξεις, αναπνευστικό και πολλά άλλα προβλήματα. Δε το δίνουμε ποτέ χωρίς λόγο για να μη δημιουργηθούν ανθεκτικά μικρόβια.


Αυτά είχαμε να πούμε για τη διάρροια, και ελπίζουμε να ήταν χρήσιμα. Όσον αφορά τη δοσολογία και το φάρμακο, μιλάτε πρώτα με ένα καλό κτηνίατρο της περιοχής σας. Αυτός μάλιστα θα σας πεί ίσως πιο καλές συμβουλές, εφόσον αντιμετωπίζει πολλά τέτοια περιστατικά κάθε μέρα.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου