Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι όλες οι φάρμες παραγωγής αυγών (Η συγκεκριμένη είναι καταπληκτική!)



Αν δεν γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ αυγών ελεύθερης βοσκής και εγκαταστάσεων περιορισμένου τύπου εκτροφής πουλερικών, μην ανησυχείτε. Δεν είστε οι μόνοι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν και υποθέτουν ότι τα αυγά ελευθέρας βοσκής είναι απλά πιο ακριβά. Σύμφωνα με την Wall Street Journal υπάρχουν τρεις κατηγορίες:
1. Κοτόπουλα κλεισμένα για όλη τους τη ζωή σε κλουβιά: Τα κοτόπουλα εξαναγκάζονται να ζουν σε πολύ μικρά κλουβιά. Δεν μπορούν να περπατήσουν, ούτε έστω μερικά βήματα, και αντιμετωπίζονται ως μηχανές.

2. Κοτόπουλα χωρίς κλουβιά αλλά σε περιορισμένους χώρους: Τα κοτόπουλα ζουν έξω από κλουβιά και είναι σε θέση να περιφέρονται ελεύθερα σε αχυρώνες ή άλλες εγκαταστάσεις, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.
3. Κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής: Τα κοτόπουλα ζουν ελεύθερα και έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.


Οι φάρμες της δεύτερης κατηγορίας, επίσης γνωστές ως CAFO, αποτελούν την συντριπτική πηγή των εμπορικών διαθέσιμων αυγών στην αγορά.
Για να καταλάβετε τη διαφορά, δείτε τα δυο βίντεο που ακολουθούν.
Αυτά τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, είναι γεμάτα υγεία και ευτυχισμένα.


Σε αυτό το βίντεο τα κοτόπουλα ζουν περιορισμένα..


Η διαφορά είναι έντονη και ενοχλητική. Αλλά υπάρχει διαφορά και στη διατροφή μας..
Το 2007, το Mother Earth News έκανε ανάλυση και κατέδειξε τις διατροφικές διαφορές μεταξύ αυγών από ελευθέρας βοσκής όρνιθες και εμπορικά εκτρεφομένων ορνίθων. Η διαφορά αυτή δεν είναι μια περιστασιακή απροσδόκητη εξέλιξη – είναι το φυσικό και αναπόφευκτο αποτέλεσμα της διατροφής της ωοτόκας κότας. Σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα, τα αυγά ελευθέρας βοσκής περιέχουν:
1/3 λιγότερη χοληστερόλη
2/3 περισσότερη βιταμίνη Α
3 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε
1/4 λιγότερο κορεσμένο λίπος
2 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά
7 φορές περισσότερο β-καροτένιο
Πως θα καταλάβετε ποια αυγά είναι ελεύθερης βοσκής;
Από το χρώμα του κρόκου τους. Οι κότες ελεύθερης βοσκής παράγουν αυγά με έντονο φωτεινό πορτοκαλί κρόκο, ενώ ο άτονος, υποκίτρινος κρόκος είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι παίρνετε αυγά από κότες που ζουν σε κλωβοστοιχίες.
Προσπαθήστε να προμηθεύεστε αυγά ελευθέρας βοσκής. Όχι μόνο θα τρώτε πιο υγιεινά, αλλά θα βοηθήσετε να τερματιστεί ο βασανισμός των δύστυχων ζώων.

Πηγή
www.dinfo.gr
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου