Κλωσσομηχανή το Χειμώνα: Δικές μου εμπειρίες για να μεγιστοποιήσουμε την επιτυχία!



Τώρα το Χειμώνα τα κοτοπουλάκια γίνονται πιο γερά. Τα λεγόμενα χειμωνιάτικα πουλιά, αντέχουν περισσότερο το κρύο, και απο πολλούς εμπειρους πιστεύεται ότι αντέχουν περισσότερο τις ασθένειες. Πολλοί βάζουν κλωσσομηχανή μέσα στο Χειμώνα για να πετύχουν μέγιστη αυγοπαραγωγή το Καλοκαίρι, δηλαδή τότε που υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυγών. Ξέρετε όταν υπάρχει έλλειψη αυγά πωλούνται πολύ εύκολα και γρήγορα, όλοι τα ζητάνε.

Πολλοί βάζουν κλωσσομηχανή το Δεκέμρβιο. Σίγουρα θα αναρωτιέστε μερικοί, μα καλά θα βγούν κοτοπουλάκια με τόσο κρύο; Δεν θα πεθάνουν δε θα αρρωστήσουν; Όχι φυσικά και θα σας εξηγήσω, μέσα απο την εμπειρία μου. Έχω βάλει κλωσσομηχανή και κλώσσα μέσα στη καρδιά του Χειμώνα. Ο πιο δύσκολος μήνας θεωρώ είναι ο Ιανουάριος, έχει το περισσότερο κρύο. Όμως πάντα είχα κλώσσες και τον Ιανουάριο, αλλά και το Δεκέμβριο.

Ντόπιο κοτοπουλάκι μεγαλωμένο μέσα στη καρδιά του Χειμώνα. Υγειέστατο, το ζηλεύεις και μονο που το βλέπεις. Είναι γνωστό ότι οι ντόπιες κότες είναι οι καλύτερες και βγάζουν τα πιο γερά και δυνατά πουλιά

Το μυστικό είναι στη κλώσσα να μην βάλουμε πολλά αυγά πχ αντί για 12 βάζουμε 9 για να ζεσταίνονται καλύτερα. Ενώ στη κλωσσομηχανή βάζουμε όσα αυγα χωράει με μια λεπτομέρεια. Τη τυλίγουμε με ένα κουβερτάκι για να μη καίει ρεύμα. Είναι πολύ σημαντική αυτή η λεπτομέρεια. Για να μη ζορίζετε η μηχανή, αλλά και τα αυγά να επωάζονται ομοιόμορφα. πχ συμβαίνει με το κρύο, τα κεντρικά αυγά να ζεσταίνονται, ενώ τα ακρινά να κρυώνουν. Βάζοντας μια εξωτερική μόνωση γίνεται πιο σωστή δουλειά, τα κοτοπουλάκια σκάνει καλύτερα.



Το χειμώνα όσο και να φαίνετε τρελό, τα αυγά είναι θρεπτικά, και οι συνθήκες στο περιβάλλον σε θέμα υγρασίας είναι αρκετά καλές στην εκκόλαψη! Απο την εμπειρία μου θεωρώ τελείως λάθος εποχή μόνο το Καλοκαίρι. Προσωπικά έχω αδυναμία στα χειμωνιάτικα πουλιά, μιας και το κρύο έχω δεί να τα κάνει δυνατά, και όπως είπα πετυχαίνουμε αυγοπαραγωγή σε 6 μήνες ακριβώς απο τη γέννηση τους. Κάτι εξίσου σημαντικό...

Παίζει τεράστιο ρόλο η ποιότητα των αυγών που θα βάλουμε στη κλωσσομηχανή. Οι κότες πρέπει να τρώνε καλά και να είναι καλοταισμένες για να γεννήσουν θρεπτικά αυγά που θα έχουν δυνατούς απογόνους. Δε βάζουμε στη κλωσσομηχανή λερωμένα η κακοσχηματισμένα αυγά.




Η κλωσσομηχανή πρέπει να μην ακουμπά στο έδαφος. Καλό είναι να έχει μια μοκέτα, η κάτι μονωτικό και στο κάτω μέρος. Η υγρασία των αυγών πρέπει να είναι γύρω στο 65%. Δεν πρέπει να κάνουμε αυξομειώσεις στην υγρασία ανάμεσα στις ημέρες, τα πουλιά ψωφάνε μέσα στο αυγό, η δεν εκκολάπτονται ποτέ. Πχ ξεχάσαμε τη μια να ρίξουμε νερό, πήγε η υγρασία στο 30 και την άλλη τη γεμίζουμε νερό και πάει στο 80. Θέλουμε σταθερές τιμές, όπως η κότα επωάζει τα αυγά. Μιμούμαστε την ίδια τη φύση.




Μια λεπτομέρεια! Έχετε παρατηρήσει ότι η κότα ποτέ δεν σηκώνεται απο τα αυγά τις 2-3 τελευταίες ημέρες. Γιατί κάθεται με τόση αυταπάρνηση και δεν τα παρατά ούτε για να πιεί νερό; Σύμφωνα με νέες έρευνες το τελευταίο στάδιο του αυγού είναι το σημαντικότερο για την εκκόλαψη. Οι αυξομειώσεις στην υγρασία εμποδίζουν την εκκόλαψη. Άρα αν βάλουμε κλωσσομηχανή για κανένα λόγο δεν ανοίγουμε το καπάκι. Δεν παίζουμε με τέτοια θέματα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε 1-2 ημέρες πρίν, είναι να ρίξουμε λίγο νεράκι παραπάνω και να αυξήσουμε την υγρασία στο 75% περίπου. Όχι υπερβολές όμως... Γενικά όσο πιο "γραμμένη" έχετε τη μηχανή και δεν την πειράζετε συνεχώς, τόσα περισσότερα κοτοπουλάκια θα βγούν.



Σημαντικότατη κομμάτι για δυνατά πουλιά το Χειμώνα!
Όταν γεννηθούν τα κοτοπουλάκια τα αφήνουμε να στεγνώσουν πλήρως. Αντέχουν έως και 2 μέρες απο τη γέννηση τους στο αυγό. Για να μην μας αρρωστήσουν πρέπει να τους φτιάξουμε ένα ειδικό κουτάκι με λάμπα, και να είναι προστατευμένο απο αέριδες. Οι πρώτες 3 εβδομάδες στη ζωή των μικρών μας είναι κρίσιμες, και πρέπει να τα προσέχουμε σα τα μάτια μας. Πρέπει να τρώνε ξηρά τροφή, να μην πατάνε σε υγρασία, να μην βρέχονται, να μην τα χτυπάει αέρας, και να τρώνε λίγη ρίγανη μέσα στη τροφή τους ή λίγο βάμμα πρόπολης. Μπορείτε να προμηθευτείτε τέτοια φυσικά σκευάσματα για να προλάμβάνετε τις ασθένειες στο τηλ 69923288889

Aυτά είχα να πω για σήμερα ελπίζω να σας φανούν πολύ χρήσιμα!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου