Το σημαντικότερο πρόβλημα στην εκκόλαψη: Δεν μπορούν να βγουν τα κοτοπουλάκια. Τι κάνω;



Πρόκειται για το πιο συχνό πρόβλημα στην εκκόλαψη αυγών. Συμβαίνει κυρίως στη κλωσσομηχανή όταν υπάρχει θέμα με την υγρασία. Δεν έχετε δεί να εκκολάπτονται τα κοτοπουλάκια και να ψοφάνε μέσα στο αυγό χωρίς να μπορούν να βγουν, η να κάνουν πολλές ώρες για να εκκολαφθούν. Αυτές οι απώλειες είναι σημαντικές και υπάρχουν μυστικά για να σώσουμε τα πουλιά μας.

Τι ακριβώς συμβαίνει και ψωφάνε τα κοτοπουλάκια; Όταν η υγρασία είναι χαμηλή στη μηχανή και το αυγό μέσα "διψάει" από νερό, το κοτοπουλάκι όταν φθάνει στην εκκόλαψη κολλάει επάνω στη μεμβράνη. Το οτι κολλάει λοιπόν στη μεμβράνη λόγω χαμηλής υγρασίας, σημαίνει οτι είναι αδύνατο να περιστραφεί και να σπάσει το τσόφλι περιμετρικά για να απελευθερωθεί. Για εμάς αυτό σημαίνει οτι χάνουμε τζάμπα ζωές και πολλές φορές δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό. Οι λόγοι που οδηγούν σε χαμηλή υγρασία και κόλημα τις μεμβράνης είναι δύο: Όταν η μηχανή έχει κάτω απο 65% υγρασία και όταν τα αυγά είναι πολλών ημερών δηλαδή είναι πάνω απο 10 ημερών.
Τα παλιά αυγά όσο μένουν έξω στον κρύο αέρα χάνουν υγρασία. Χάνουν νερό από μέσα τους, άρα στην εκκόλαψη θα υπάρξουν επιπλοκές. Τα παλιά αυγά όμως δεν έχουν μόνο χαμηλότερη υγρασία αλλά και λιγότερες βιταμίνες, εφόσον όσο πιο παλιά τα αυγά τόσες περισσότερες βιταμίνες χάνονται.  Αυτό σημαίνει οτι τα πουλάκια από αυτά τα αυγά θα είναι πιο αδύναμα. Για να θεωρηθεί υψηλό το ποσοστό επιτυχίας στην εκκόλαψη πρέπει να επιλέγουμε αυγά που είναι μέχρι μιας εβδομάδας η το πολύ 10 ημερών. Εγώ προσωπικά βάζω μέχρι 20 ημερών αλλά να ξέρετε υπάρχουν απώλειες έτσι.

Το μεγάλο μυστικό είναι με το νερό και την υγρασία στη μηχανή. Δεν πρέπει να αφήνουμε να πέσει ή υγρασία στη μηχανή. Προσωπικά έχω τη κλασσική που κυκλοφορεί και είναι φθηνή και την αγόρασα απο εδώΕγώ προσωπικά κρατάω την υγρασία πάντα πάνω από 70% και 2 μέρες πριν την εκκόλαψη βάζω και ένα βαμβακερό βρεγμένο πανί για να φτάσει η υγρασία περίπου 83%. Όσο υψηλότερη η υγρασία τόσο πιο εύκολα βγαίνουν τα κοτοπουλάκια. Την υγρασία να ξέρετε ότι αυξάνετε όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια του βρεγμένου πανιού. Επίσης να ξέρετε ότι αν έχετε σκεπασμένη τη κλωσσομηχανή για να πιάνει μεγαλύτερη θερμοκρασία, λίγο πριν την εκκόλαψη αφαιρέστε την γιατι τα κοτοπουλάκια όταν εκκολάπτονται θέλουν λίγο λιγότερη θερμοκρασία.

Αν δώ ένα κοτοπουλάκι που προσπαθεί να εκκολαφθεί και έχει κολλήσει μπορώ να το βοηθήσω; Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πότε είναι έτοιμο το κοτοπουλάκι. Δηλαδή κάποιος μπορεί να νομίζει οτι το κοτοπουλάκι είναι έτοιμο και όταν σπάσει το αυγό να τρέχει αίμα. Αν το κοτοπουλάκι είναι όντως έτοιμο να εκκολαφθεί, δηλαδή παλέβει 12 ώρες περίπου να απελευθερωθεί τότε μπορούμε να το βοηθήσουμε και να σπάσουμε εμείς το αυγό.

Παιδιά εγώ ξέρετε πότε επεμβαίνω να βοηθήσω κοτοπουλάκι; Όταν δώ οτι έχει σπάσει το αυγό όσο ένα κέρμα - όσο το λεπτό του ευρώ - και είναι πολύ ώρα κολλημένο. Τώρα αυτές τις μέρες έσωσα πουλάκια και δεν υπήρξε καμία επιπλοκή. Πολλές φορές δυστυχώς δεν γίνεται να κάνουμε τίποτα εμείς, αλλά όταν μας δοθεί η ευκαιρία μπορούμε να σώσουμε ζωές, αν και υπάρχει ρίσκο!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου