Κότες ράτσας Σίλκι (silkie): Οι θαυμαστές μεταξωτές κότες. Γίνονται οι καλύτερες κλώσσες!



Συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις για τις σπάνιες φυλές κότας, σήμερα θα μιλήσουμε για τις κότες ράτσας Silkie. Γίνονται οι καλύτερες κλώσσες και είναι τόσο ήρεμες που θεωρούνται οι πλέον ιδανικές για μικρά παιδιά αλλά και κοτέτσια σε μπαλκόνια η κατοικημένες περιοχές. Μην ξεχνάτε οτι όταν το πτηνό μας θεωρείτε "κατοικίδιο" οι νόμοι περί υγειονομικού αλλάζουν και δεν μπορούν να μας κάνουν απολύτως τίποτα.
Οι ράτσα Silkie πήρε το όνομα της από τη λέξη silk, που αν τη μεταφράσουμε σημαίνει μετάξι! Και επειδή το φτέρωμα από αυτές τις κότες είναι βελούδινο σα μετάξι πήρε αυτή την ονομασία. Πάνω σε αυτό το είδος κότας τα κυριότερα θετικά χαρακτηριστικά είναι το κλώσσημα (άριστες μάνες), η ομορφιά τους, η ηρεμία (ιδανικές για χάιδεμα) και το λεπτοκαμωμένο τους σώμα.


EIKONA Τις συναντάμε ακόμα και σε βιτρίνες pet shop


Πάμε τωρα να δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της ράτσας:

Αυγοπαραγωγή
Οι κότες αυτές δεν γεννάνε πολλά αυγά. Λόγω του ότι έχουν έντονο το ένστικτο της κλώσσας διακόπτουν τη γέννα τους για να μεγαλώσουν τα κοτοπουλάκια. Γενικά όμως μια κότα silkie την Άνοιξη μπορεί να γεννά κάθε μέρα ένα αυγό χωρίς διακοπή. Τα αυγά έχουν μικρά σε μέγεθος και θα έλεγε κάποιος πως είναι εντελώς ακατάλληλα από πλευρά εμφάνισης. Όπως έλεγε και ο παππούς μου "αυτά δεν είναι αυγά, αλλά χελωναυύγααα" εννοώντας ότι είναι τόσο μικρά όπως τα αυγά της χελώνας. χαχα.. ακόμη πεθαίνω στα γέλια διότι έχω δεί αυγά χελώνας και είναι τόσο μικροσκοπικά.

Πέρα απο τη πλάκα όμως τα αυγά απο τις Silkies είναι λίγο έως αρκετά μικρότερα απο αυτό που θεωρεί κάποιος φυσιολογικό. Δεν υπάρχει όμως κάποιο πρόβλημα τρώγονται και είναι και πεντανόστιμα! Επιπροσθέτως οι κότες αυτές τρώνε λίγη τροφή, σε σχέση με τα αυγά που γεννάνε.

Ένας καλός και έξυπνος τρόπος να βγάλει κανείς χρήματα απο αυτές τις κότες είναι πουλώντας γονιμοποιημένα αυγά, τα οποία κοστίζουν αρκετά ακριβά έως και 4-5 ευρώ το ένα. Αλλα η πιο διαδεδομένη τιμή αυτή τη στιγμή είναι 2 ευρώ. Δεν έχουν μεγάλη ζήτηση διότι οι περισσότεροι τα πέρνουν για διακόσμηση και οχι για άλλους λόγους.

ΕΙΚΟΝΑ Νεογέννητα κοτοπουλάκια Silkie


Κρεατοπαραγωγή.
Οι κότες αυτές δεν κάνουν για κρεατοπαραγωγή. Είναι πολύ μικρές.

Εξωτερική εμφάνιση
Είναι εντυπωσιακές! Το απαλό μεταξωτό τους φτέρωμα είναι το επικρατέστερο χαρακτηριστικό της ράτσας. Τις βρίσκει κανείς σε διάφορα χρώματα όπως άσπρο, γκρί, μαύρο, καφέ κλπ. Είναι όλες το ίδιο ιδανικές για μικρά παιδιά, ήσυχες χωρις φασαρίες επιθετικότητα κλπ. Και κάνουν χρυσά αυγά, λόγως της "υπερτιμιμένης" τους αξίας!







Κοτέτσι με κότες Σιλκι (silkies) - Οι καλύτερες κλώσσες!



Κλώσσα Σίλκι (silki) - Εκκολάπτονται τα μικρά κλωσσοπουλάκια!!!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου