Εκτρέφουμε Κουνέλια & κοτόπουλα για κρέας. Πόσο συμφέρει να τα μεγαλώνουμε



 αξιζει τελικα να εχουμε κοτόπουλα - κουνελια για αυγα και κρεας στο σπιτι μας. Εχετε υπολογισει το κοστος και αν συμφερει? Επισης τι πουλια θα προτεινατε για μια οικογενεια! Ευχαριστω!

Γράφει απο την εμπειρία της η Γεωργία...
Τα κουνέλια έχουν πάντως κέρδος, αφήνουν περισσότερα από τα κοτόπουλα. Αρκεί να έχεις καλές μάνες. Γίνονται πολύ γρήγορα. Στους 3 μήνες είναι έτοιμα. Όσο περισσότερο τ αφήνεις σου τρώνε την τροφή τσάμπα. Βέβαια και στα κοτόπουλα, πέρα από αύτα που βγάζω για πάρτι μου, για φαγητό αγοράζω κοτοπουλακια κρεατοπαραγωγης. Και αύτα στους 3 μήνες έτοιμα. Και πολύ κρέας και νόστιμα! Καμία σχέση με τ αγοραστά...




Η ράτσα είναι ντόπια. Υπάρχει και ράτσα Νέας Ζηλανδίας, για κρεατοπαραγωγή, πολυ καλη ρατσα και η πιο διασημη που εκτρεφεται απο τους περισσότερους για το κρέας της. έχω μία καινούργια θυληκια για να τα βελτιώσω. (δηλαδή θα ζευγαρώσω τα δικά μου κουνέλια με τη κουνέλα αυτή, για να βγάλω πιο μεγαλόσωμα κουνέλια).
Απο θέμα διατροφής...
Ταιζω κουνελινη- κριθάρι ανακατεμένο, τριφύλλι μπάλα, τριφύλλι άγριο χλωρό, κλαρί ελιάς και μήλα από λαϊκή με 0.30€ το κιλό. Όταν είναι η εποχή τους είναι πολύ φθηνά.



Όσο για κοτόπουλα τα κρεατοπαραγωγης γίνονται πολύ γρήγορα και συμφέρουν επίσης. Σίγουρα άλλες ρατσες θέλουν πολύ περισσότερο και ειδικά τα μπραχμα που έχουν αργή ανάπτυξη ή τα ντόπια που αργούν επίσης πολύ. Κρεατοπουλα 3 μήνες = κοτόσουπα, φούρνο με πατάτες, κοκκινιστό. Έξαρτάται τι ράτσα έχουμε για την απόδοση.

Και μια άλλη άποψη...
Αν σκέφτεσαι το κόστος συγκριτικά με τα μαγαζιά που πουλάνε κοτόπουλα και κουνέλια δε συμφέρει. Έχω υπολογίσει ότι κάθε κιλό κοτόπουλο μου κοστίζει σχεδόν δέκα φορές παραπάνω από αυτα που αγοράζουν τα σουπερμάρκετ. Αυτά τα έχουμε σαν χόμπι και επίσης μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα από το τι βάζουμε στο τραπέζι μας. Εμένα τα μπράχμα κάνουν 6 μήνες να μεγαλώσουν όμως από τότε που έβαλα κοτόπουλα δεν έχω ξαναφάει κοτόπουλο του εμπορίου σφάζω περίπου 30 πουλιά το χρόνο από 3 κιλά το καθένα. Υπάρχουν ράτσες που είναι κατα πολύ αποδοτικότερες...

Εγώ προσωπικά δεν είμαι υπέρ των υβριδίων που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς σκοπούς εργοστάσια. Δεν θέλω να έχω σχέση με ποικιλίες που δημιουργήθηκαν αρχικά στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για να ταΐζουν το στρατό. Πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όλες οι ράτσες στον κόσμο ήταν αυτά που τώρα αποκαλούμε διακοσμητικά. Μπορώ να δεχτώ μία παλιά ράτσα κρεατοπαραγωγής η αυγοπαραγωγής αλλά όχι αυτά τα υβρίδια

Μην με παρεξηγήσετε δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα αυτά τα πουλιά απλώς είναι θέμα αρχής. Εννοείται πως όλες οι ποικιλίες είναι για εκμετάλλευση από τον άνθρωπο όμως οι παλιές ποικιλίες είχαν πολλά χαρακτηριστικά όπως ομορφιά αντοχή στις συνθήκες της χώρας που εξελίχθηκαν και επίσης φυσιολογική συμπεριφορά. Απλώς δεν δέχομαι πλάσματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με αποκλειστικό γνώμονα τη μέγιστη παραγωγή.

Εννοείται τα υβρίδια έχουν καλύτερη υφή κρέατος (μαλακό κρέας) για αυτό τα έχουν δημιουργηθεί. φαντάσου ότι τα ντόπια τα βράζουμε 2 ώρες στη χύτρα πριν τα ψήσουμε για να τα φάμε γιατί ειναι πιο σκληρό το κρέας. Φυσικά η ποιότητα είναι κατα πολύ καλύτερη. Είναι αλήθεια ότι όσο μικρότερο είναι το κοτόπουλο τόσο πιο μαλακό είναι το κρέας του. Και όσο πιο πολύ μεγαλώνει τόσο πιο πολύ σκληραίνει.. 
   

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το θέμα Χάρη.Φυσικά και ακριβοπληρώνουμε τα οικόσιτα που εκτρέφουμε, Αν τα βάλεις "κάτω" και υπολογίσεις, το κόστος είναι πολύ μεγάλο, όταν όμως τα βάζουμε στο πιάτο...με τίποτε δεν συγκρίνονται.! Ήθελα να ρωτήσω τη φίλη Γεωργία, με την κουνελίνη που λέει οτι ταΊζει τα κουνέλια της, δεν παρατήρησε οτι έχουν μιά μυρουδιά;; τόσο στο κρέας τους όσο και στο χώρο που μεγαλώνουν, (ούρα και κοπριά)!!Όταν άρχισα να έχω κουνέλια , αρχικά έδινα στις μάνες κουνελίνη και μύριζε ο τόπος, όταν την έκοψα έπαψαν οι οσμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήλος ξέρετε να μου πητε αν η ράτσα πεταλούδα στα κουνέλια ηνε καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε μου αν και το ειδα αργα ενα εχω να σου πω οτι η συγκεκριμενη ρατσα ειναι για μενα η καλυτερη στους 3 μηνες τα κουνελακια 2.800 το παν ειναι ο αρσενικος τι ρατσα ειναι


      Διαγραφή
  3. Περιμένω απάντηση για την ράτσα πεταλούδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν πουλας τα αυγα το κρεας που τρως εχει 0 κοστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή