Διακοπή ρεύματος στη κλωσσομηχανή



Βάζουμε κλωσσομηχανή, και φτάνει η ώρα που, μαθαίνουμε ότι θα γίνει διακοπή ρεύματος. και τα αυγά θα μείνουν παρατημένα χωρίς θερμότητα. Τι συμβαίνει, ποιές είναι οι πρώτες μας κινήσεις; Τι θα πάθουν τα αυγά; Πρόσφατα είχε γίνει η εξής ερώτηση... "SOS θα έχουμε διακοπή αύριο 7 ώρες θα έχω θέμα με την μηχανή;;;; Θα χαλάσουν τα αυγά;;;;". Τι γίνετε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση; Είναι ένα πρόβλημα που σίγουρα έχουν αντιμετωπίσει οι περισσότεροι που διαβάζουν το blog μας Ελληνικές Κότες. Πάμε λοιπόν σήμερα να λύσουμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα, και να λύσουμε τα προβλήματα με την εμπειρία.

Απο την εμπειρία μου έτυχε μια φορά μέσα στον Απρίλιο να πέσει το ρεύμα και η κλωσσομηχανή να μείνει για 5 ώρες χωρίς θερμότητα. Ήταν μια κλασσική κλωσσομηχανή με 41 αυγά. Ανησύχησα, και αμέσως προχώρησα σε έλεγχο με χρήση φακού βλέποντας το εσωτερικό του αυγού. Πρός μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι όλα τα πουλιά ήταν ζωντανά. Σύνδεσα πάλι τη κλωσσοχανή, συμπλήρωσα νερό και περίμενα άλλη μια εβδομάδα μέχρι να εκκολαφθούν τα κοτοπουλάκια, και όλα πήγαν εξαιρετικά.

Απο τα 41 αυγά βγήκαν πάνω απο 30 πουλιά, δηλαδή πάρα πολύ καλά, αν σκεφτούμε και ότι η κλωσσομηχανή ήταν εντελώς ερασιτεχνική. Σαν τελικό συμπέρασμα απο άλλες εμπειρίες έχω διαπιστώσει ότι όταν τα αυγά κάτσουν σε θερμοκρασία 13 βαθμούς περίπου για 5 ώρες και σε ώριμη ηλικία, έχουμε λίγες απώλειες. Αν τα πουλάκια είναι στο πρώτο στάδιο, μιας εβδομάδας, και η θερμοκρασία πέσει κάτω απο 13 βαθμούς έχουμε περισσότερες απώλειες, και τα πράγματα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα.



Γενικά να ξέρετε όταν έχουμε πτώση θερμοκρασίας για πολλές ώρες, το έμβριο διακόπτει την ανάπτυξη του, και όσες ώρες μένει εκτεθημένο, μειώνεται η δύναμη του, και η θρεπτική απορρόφηση του αυγού που βρίσκετε μέσα. Με απλά λόγια για να μη σας μπερδεύω, όταν η μηχανή πέσει απο ρεύμα για πολλές ώρες, μειώνετε η επιτυχία στην εκκόλαψη. Όσο πιο νωρίς βρίσκονται τα αυγά, όσο περισσότερες ώρες έχει διακοπή, τόσο περισσότερες οι απώλειες. Επίσης αν είναι χειμώνας πάλι είναι κρίσιμα τα πράγματα, γιατί τα αυγά μένουν σε κάτω απο 13 βαθμούς.

Έχω αρκετές εμπειρίες πάνω σε αυτό. Για να καταλάβετε πόσο ανθεκτικό είναι το έμβριο μέσα στο αυγό, μπορεί να αντέξει χωρίς θερμότητα μέχρι και 1 ημέρα, η και λίγο παραπάνω καμία φορά. Φυσικά όσο μένει χωρίς ζέστα, δυσκολεύεται αργότερα να βγεί απο το αυγό του.

Η λύση στο πρόβλημα....



Αμα πέσει το ρεύμα και το γνωρίζουμε απο ανακοίνωση της ΔΕΗ...
Τότε ένα έχουμε να κάνουμε. Παίρνουμε κουβέρτες και τυλίγουμε τη κλωσσομηχανή 5 ώρες πρίν τη διακοπή ρεύματος. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα αδιαπέρατο κουτί, το οποίο να κρατήσει τη ζεστασιά για πολλές ώρες μέσα. Πχ αμα βάλουμε κουβέρτες, σε 5 ώρες η θερμοκρασία μπορεί να είναι στους 18 βαθμούς ακόμα και αρκετές ώρες μετά. Συνεπώς φτιάχνουμε τεχνητή μόνωση με ότι κουβέρτες βρούμε για να κρατήσουμε ζεστά τα αυγά. Η λύση αυτή αποδίδει απίστευτα. Πιστέψτε με το έχω κάνει αυτό μερικές φορές και είχα τεράστια επιτυχία στην εκκόλαψη. Να ξέρετε πως δεν πειράζει να μείνουν κλειστά τα αυγά για λίγες ώρες, χωρίς τη τρύπα που αναπνεύουν. Εξάλλου απο τη κουβέρτα περνά και οξυγόνο που χρειάζονται τα αυγά. Ειδικά όταν δεν λειτουργεί η κλωσσομηχανή τα αυγά δεν χρειάζονται τόσο οξυγόνο.

Αν πέσει το ρεύμα δίχως να το γνωρίζουμε...
Αν πέσει το ρεύμα και δεν είμαστε προετοιμασμένοι, κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε ζεστά τα αυγά. Πχ ανάβουμε τη σόμπα υγραερίου αν έχουμε, η ανάβουμε το τζάκι και βάζουμε τυλιγμένη δίπλα τη κλωσσομηχανή. Μπορούμε ακόμα να βράσουμε νερό και να βάλουμε 1-2 θερμοφόρες να ακουμπάνε πάνω και δίπλα τη κλωσσομηχανή, ενώ μετά τη τυλίγουμε με κουβέρτα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι λοιπόν για να σώσουμε τα κοτοπουλάκια.

Ποτέ να μην ανχωθείτε σε μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος, εφόσον και στο χειρότερο σενάριο, τα κοτοπουλάκια μας αντέχουν, και αν το πάρουμε μυρωδιά, στην ώρα του έχουμε αρκετές λύσεις για να πάνε όλα τέλεια. Ακόμα και η κλώσσα μπορεί να αφήσει ακόμη και 1-2 ώρες τα αυγά της, και θα δείτε ότι στο τέλος εκκολάπτονται όλα. Είναι στην μητέρα φύση αυτό το φαινόμενο, και τα πουλάκια είναι σκληραγωγημένα σε τέτοιες καταστάσεις. Οπότε υπάρχουν λύσεις!
   

2 σχόλια:

  1. Γιατι να μην εχεις μια γενήτρια ρευματος????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα μήπως γνωρίζεται να μου πείτε:
    Ξέχασα την μηχανή ανοιχτη δηλαδή χωρις θερμοκρασία από τις 12 το βράδυ μεχρι 6 το πρωί, τα αυγά στην μηχανή έχουν 7 ημέρες,στις έξι η θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί.
    Να συνεχίσω την εκκόλαψη ή να πετάξω τα αυγά :

    ΑπάντησηΔιαγραφή