Κλωσσομηχανή με Νεκρά κοτοπουλάκια μέσα στο αυγό. τι συμβαίνει;



Καλησπέρα σας .Θέλω την εμπειρία σας .Είχα βάλλει σε αυτοσχέδια μηχανη εκκόλαψης αυγών και ενώ όλα στην αρχή έδειχναν ότι πάνε καλά, στο τέλος δεν βγήκε ούτε ένα κοτοπουλάκι απο τη μηχανή. Όλα πέθαναν μέσα στο αυγό τους. μήπως μπορείτε να μου πείτε τον λόγο, ? να διευκρινίσω ότι σε όλα τα αυγά είχε αναπτυχθεί πλήρως το πουλάκι και όταν έσπασα ένα υπήρχε μια μεβράνη και ψώφιο το πουλάκι πλήρως ανεπτυγμένο..Ευχαριστώ
Απάντηση...
Πρόκειται για κάτι που έχει συμβεί στους περισσότερους. Το φαινόμενο έχει ως εξής. Βάζουμε τη κλωσσομηχανή τα αυγά αναπτύσσονται μια χαρά, και μόλις φτάσουν οι τελευταίες μέρες, δεν εκκολάπτονται. Μάλιστα μερικά κοτοπουλάκια σπάνε λιγάκι και το αυγό τους, και δε καταφέρνουν να βγούν. Στο τέλος μόλις περάσουν 24 μέρες, σπάμε μόνοι μας τα αυγά και βλέπουμε ότι όλα έχουν πεθαμένα κοτοπουλάκια. Τι συμαβαίνει σε αυτή τη περίπτωση; Καταρχήν θέλω να σας πω μέσα απο το blog Ελληνικές Κότες, ότι στα όσα χρόνια ασχολούμαι με τις κότες, έχω κάνει άπειρες εκκολάψεις, και έχω παρακολουθήσει διεξοδικά τη διαδικασία απο τη πρώτη μέχρι την 21 ημέρα. Έχω δεί πολλά περίεργα να συμβαίνουν και πάρα πολλές απώλειες. Πλέον μπορώ να σας πω με σιγουριά πράγματα, για να τα γνωρίζετε και εσείς.
Λόγοι που δεν εκκολάπτονται τα κοτοπουλάκια απο την εμπειρία μου
1ος ΥΓΡΑΣΙΑ
Η υγρασία είναι ο σοβαρότερος λόγος που δεν εκκολάπτονται τα κοτοπουλάκια. Ξέρετε πχ μπορεί να έχετε λάθος υγρασία απο την αρχή στη κλωσσομηχανή, και τα κοτοπουλάκια να μη μπορέσουν να βγούν στο τέλος. Αλλά αυτό δεν είναι το σοβαρότερο λάθος... Όταν ξεχνάμε τη κλωσσομηχανή χωρίς νερό, όταν την ανοιγοκλείνουμε συνέχεια δημιουργούνται προβλήματα. Ακόμα και με τη κλώσσα όταν αλλάζει ο καιρός και βρέχει τα αυγά επηρεάζονται. Γενικά τα αυγά χρειάζονται σταθερές συνθήκες, και όσο μεγαλώνουν τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται.



Ο κύριος λόγος πιστεύω που βρίσκουμε πεθαμένα τα κοτοπουλάκια στο τέλος είναι η υγρασία. Πχ στο τέλος της εκκόλαψης μπορούμε να βάλουμε ένα βρεγμένο πανάκι, για να πάει η θερμοκρασία στους 80 και να μαλακώσει το τσόφλι για να βγούν τα κοτοπουλάκια. Κάτι τόσο απλό, όμως δε το κάνουν οι περισσότεροι. Επίσης η υγρασία απο την 1η εως την 18η ημέρα πρέπει να είναι γυρω στους 65 και όχι χαμηλότερη. Όμως η υγρασία δεν είναι ο μόνος λόγος.

2ος ΠΑΛΙΑ ΑΥΓΑ
Όταν βάζουμε παλιά αυγά στη κλωσσομηχανή έχουμε αδύναμους νεοσσούς. Όσο παλιώνουν τα αυγά χάνουν θρεπτικά συστατικά, άρα τα πουλάκια τρέφονται με πιο φτωχή τροφή μέσα στο αυγό. Άρα στο τέλος δεν εκκολάπτονται εύκολα. Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια έχουμε λιγότερες απώλειες απο ότι με την υγρασία. Με την χαμηλή υγρασία μπορούμε να έχουμε τεράστιες απώλειες.

3ος ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ
Το έμβρυο μπορεί να πεθάνει μέσα στο αυγό για πάρα πολλούς λόγους. Μικρόβια, μολύνσεις και κακές συνθήκες (βρωμιά) στη κλωσσομηχανή οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα. Η κλωσσομηχανή πρίν βάλουμε τα αυγά πρέπει να είναι απολυμασμένη με χλωρίνη, και τα αυγά να είναι απο τις καλύτερες μας κότες, χωρίς εξογκώματα. Φυσικά παίζει και η διατροφή της κότας πόσο δυνατό θα είναι το αυγό. Αυτά είναι λίγα απο τα πιο βασικά για την εκκόλαψη του αυγού και τη νέκρωση του εμβρύου.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου