Αύξηση αυγοπαραγωγής το Καλοκαίρι! Μερικά μυστικά για να γεμίσουν οι φωλιές μας αυγά!!



Σήμερα θα μάθουμε τα μυστικά πως να αυξήσουμε την αυγοπαραγωγή μέσα στο Καλοκαίρι! Φαίνεται δύσκολο όμως δεν είναι καθόλου! Η ζέστη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διακοπής της αυγοπαραγωγής! Οι κότες όταν θερμαίνονται και βρίσκονται συνεχώς με ανοιχτό το στόμα, αγκομαχούν και δεν παράγουν! Καίνε τρομερά ποσά ενέργειας για να ανταπεξέλθουν στην ζέστη και δεν αποδίδουν καθόλου σε αυγά! Εμείς μη έχοντας τι να κάνουμε, νομίζουμε πως δεν υπάρχει καμία λύση, και εδώ είναι που αλλάζουν τα δεδομένα!

Κοτέτσι που ψήνεται απο τον ήλιο το Καλοκαίρι δεν πρόκειται ποτέ να έχει απόδοση σε αυγά. Το κοτέτσι το Καλοκαίρι πρέπει να μην είναι κάτω απο τσίγγο, η κάποιου είδους νάιλον, η κάποιο σκέπασμα που αφήνει πολύ ήλιο να περνάει μέσα. Επειδή έχω δεί πολλούς να βάζουν αυτοσχέδιο δίχτυ για κότες, η κάποιο νάιλον η τσίγγο μπορώ να πω με σιγουριά ότι ένα τέτοιο κοτέτσι δεν μπορεί να επιφέρει πολλά αυγά! Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση όπου έχουμε ένα μεγάλο κοτέτσι, με ένα δέντρο στη μέση το οποίο έχει λίγο ίσκιο, και οι κότες πραγματικά ψήνονται.
Για μεγάλη ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗ το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ χρειαζόμαστε τις κότες να έχουν δροσιά κάτω απο πυκνό ίσκιο. Μια ιδανική περίπτωση πχ, είναι να έχουμε περιφραγμένο ένα χώρο κάτω απο δέντρα, με καλό ίσκιο όπως πχ πλατάνι, πορτοκαλιές, βελανιδιές, κισσό και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Μόνη προυπόθεση είναι οι κότες να μην ζεσταίνονται υπερβολικά. Ένα καλό κολπάκι για να τις δροσίσουμε ακόμα περισσότερο είναι να βρέξουμε το έδαφος που κουμούνται το μεσημέρι. Θα τις βοηθήσει πολύ να δροσιστούν.



Επίσης πολλοί κάνουν το μεγάλο λάθος να διατηρούν κότες κρεατοπαραγωγής και να τις χρησιμοποιούν για αυγά. Όμως οι κότες κρεατοπαραγωγής έχουν πολύ λίπος ζεσταίνονται περισσότερο, και όχι μόνο δεν γεννάνε αυγά αλλά κινδυνεύουν να ψωφήσουν και απο θερμοπληξία.

Για να έχουμε αποδοτικό κοτέτσι το Καλοκαίρι πρέπει το νερό που πίνουν οι κότες να βρίσκεται επίσης σε υπο σκιά μέρος, και οι τροφές που τρώνε οι κότες να είναι πλούσιες σε νερό, πχ σάπιες ντομάτες, φλούδες απο πεπόνια καρπούζια κλπ. Ότι φρούτο λαχανικό υπάρχει στο σπίτι και περισσεύει στις κότες θα κάνει ένα πραγματικό θαύμα.

Στις κότες το Καλοκαίρι δεν ταίζουμε ποτέ χοντρούς σπόρους όπως πχ ολόκληρο καλαμπόκι! Προτιμήστε το ψιλοκομμένο, γιατί όταν η κότα χωνεύει χοντρούς σπόρους παθαίνει δυσπεψία παράγει θερμότητα και ζεσταίνεται πολύ περισσότερο. Πολλοί κάνουν το εξής κόλπο για να δροσίζονται οι κότες. Μουσκέβουν παλιά ψωμιά. Τα στίβουν με τα χέρια και οι κότες τα πετσοκόβουν, ταυτόχρονα καταναλώνουν νερό και δροσίζονται.

Τα χόρτα και η πρασινάδα το Καλοκαίρι είναι είδος προς εξαφάνηση. Γι αυτό πρέπει να μεριμνήσουμε οι κότες να έχουν πρόσβαση σε πράσινο. Χωρίς πράσινο δεν γεννάνε. Μπορούμε να πάμε στις λαικές αγορές και να ζητήσουμε χόρτα για πέταμα, η να μαζέψουμε απο το σπίτι, πχ όσα κοτσάνια περισσεύουν απο το καθάρισμα των βλήτων, των αντιδιών κλπ. Μην αμελείτε την πρασινάδα, σε μεγάλη έλλειψη κόψτε ακόμα και χορτάρια αντράκλες μέσα απο τις γλάστρες, η κόψτε μερικά κλαριά απο κλιματαριές. Οτιδήποτε είναι πράσινο και ζουμερό οι κότες θα το φάνε και θα τις βοηθήσει πολύ!

Επίσης το πιο σημαντικό που ξέχασα να αναφέρω! Οι φωλιές! Οι φωλιές πρέπει να είναι στη πιο δροσερή μεριά, και οι κότες να γεννάνε με άνεση. Σε καμία περίπτωση μην έχετε 1 φωλιά για 10 κότες, αφήστε παραπάνω. Οι κότες όταν γεννάνε πρέπει να είναι άνετες, και να μην σκάνε να βιάζονται να φύγουν να απαλλαχτούν απο το μαρτύριο. Κατά τη διάρκεια της γέννας παράγονται σημαντικές ορμόνες παραγωγικότητας οπότε προσέξτε πολύ, οι φωλιές να είναι ευρύχωρες, να μην είναι τελείως κλειστές και να μην έχουν τσίγγους η άλλα υλικά που μπορούν να ανεβάσουν θερμοκρασία. Εννοείτε οι φωλιές πάντα υπο σκιά. Αυτά είχα να πω για σήμερα!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου