Ψευδοπανώλη και συμπτώματα στα κοτόπουλα: Μια πολύ σοβαρή ασθένεια που αποδεκατίζει κοτέτσια



Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει το κοτόπουλα που δεν έχουν κάνει το κατάλληλο εμβόλιο. Είναι μια ασθένεια που θερίζει ακόμα και σήμερα τα κοτέτσια. Το κυριότερο μέσο μετάδοσης της ασθένειας είναι τα ανεμβολίαστα κοτόπουλα που πουλάνε οι πλανόδιοι στον δρόμο και που δεν γνωρίζουμε σε τι συνθήκες μεγάλωσαν. Κολλάει απο το ένα κοτόπουλο στο άλλο σε ταχύτατο ρυθμό, και τα κοτόπουλα παρουσιάζουν παράλυση και βαρύ αναπνευστικό με τον θάνατο να είναι πολύ γρήγορο.


Σε περίπτωση που κολλήσει την ασθένεια το κοτέτσι μας δεν υπάρχει σωτηρία. Εκτός αν προλάβουμε και απομακρύνουμε τα αρρωστημένα κοτόπουλα μακριά απο το υπόλοιπο κοτέτσι πριν να είναι αργά. Σε περίπτωση που χαθεί ένα κοτέτσι απο μια τέτοια ασθένεια πρέπει να απολυμάνουμε πολύ καλά όλο το χώρο πρωτού φέρουμε νέα πτηνά.

Αν σε περίπτωση κάνουμε εμβόλιο σε άρρωστα απο ψευδοπανώλη κοτόπουλα δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Η ασθένεια της ψευδοπανώλης φέρνει μαζικό θάνατο στο κοτέτσι. Παρατηρείτε μόνο στα ιβρίδια και τις πολύ αυγοπαραγωγικές κρεατοπαραγωγικές ράτσες. Οι ντόπιες έχουν αποκτήσει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ασθένεια.

Είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται και προσβάλλει όλα τα πτηνά.Τα στελέχη του ιού ταξινομούνται σε εντεροτροπικά, πνευμονοτροπικά και νευροτροπικά.
Η μετάδοση γίνεται με την επαφή,με τα εκκρίματα(κουτσουλιές) ή τα φτερά μολυσμένων άγριων πτηνών.Ο ιός επίσης μεταδείδεται και μέσω του αυγού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Η νόσος εμφανίζεται σε δύο μορφές,την υπεροξεία και την οξεία.
Στην υπεροξεία μορφή,η οποία εμφανίζεται στα νεαρά πουλιά εστιάζεται στο αναπνευστικό σύστημα. Το πουλί παρουσιάζει έντονη δύσπνοια,βήχα και πυρετό. Ο θάνατος επέρχεται σε 24-48 ώρες απο τι στιγμή που θα παρατηρηθούν τα συμπτώματα. Είναι και στίγμες που τα συμπτώματα αργούν να φανούν και τότε η μετάδοση είναι ταχύτατη και ένα διάστημα 3-4 ημερών μπορούν να προσβληθούν όλα τα πουλιά των κλουβιών.

Στην οξεία μορφή τα συμπτώματα είναι εμφανή στο αναπνευστικό,το πεπτικό και το νευρικό σύστημα. Το πουλί παρουσιάζει ανορεξία, πολυδιψία, βήχει, φτερνίζεται και αναπνέει με το στόμα ανοικτό.

Ένα ακόμα χαρακτηρίστικο της ψευδοπανώλης είναι η λευκοπράσινη διάρροια ,η οποία λερώνει φτέρωμα γύρω από την αμάρα. Σταδιακά εμφανίζονται νευρικές εκδηλώσεις, παράλυση των άκρων ή πτερύγων και θόλωση του κερατωειδούς με επιπεφυκίτιδα.

Στη νεκροτομή παρατηρείται σηψαιμία,πολλαπλές κηλίδες αίματος στο πεπτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο στομάχι.Επιπλέον παρατηρούνται νεκρωτικές εστίες στο ήπαρ,τη σπλήνα και τα νεφρά,καθώς και ινώδης περιτονίτιδα.

Ο μόνος τρόπος για να προλάβουμε μια τέτοια ασθένεια είναι να εμβολιάσουμε τα μικρά κοτόπουλα. Υπάρχουν κάποιες σταγόνες τις οποίες χορηγούμε στα μάτια απο τα κοτοπουλάκια και με αυτή τη διαδικασία αποκτούν αντισώματα - ανοσία στην ασθένεια. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε ένα κτηνίατρο και θα σας δώσει το κατάλληλο φάρμακο για την περίπτωση.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου