Κατάρευση της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα: Στοιχεία και τιμές σόκ...



Η «κατάρα» των ελληνοποιήσεων απειλεί διαχρονικά την ελληνική πτηνοτροφία, αλλά πλέον, όπως λένε οι παραγωγοί, το κακό έχει παραγίνει και ζητούν άμεσα επέκταση του συστήματος «Άρτεμις». Μια κατάρα, που, σύμφωνα με τους παραγωγούς, έχει ονοματεπώνυμα και έχει δημιουργήσει ολέθριες στρεβλώσεις στην αγορά του αβγού. Το υπουργείο λοιπόν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας, αλλάζοντας έτσι την αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών.


Ακόμη και το αβγό βιολογικής γεωργίας, τονίζουν οι παραγωγοί, σταμάτησε να αναπτύσσεται ραγδαία και προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Η δυναμική του εκτιμούν πως ήταν κοντά στο 50% στην ανάπτυξη στην αγορά ενώ τώρα ο ρυθμός έχει πέσει στο 5%. Δυστυχώς η χώρα μας, λένε οι παραγωγοί, δεν παράγει όσα δημητριακά χρειάζεται για ζωοτροφές και υπάρχουν δυσκολίες ακόμη και στη συσκευασία για το αβγό. Συνεπώς, ενώ η ελληνική παραγωγή θα μπορούσε να είναι αυξημένη, έχει κατέβει αισθητά και λόγω έλλειψης ρευστότητας.

«Η κρίση διέλυσε το πορτοφόλι του καταναλωτή. Πριν από έξι χρόνια η Ελλάδα είχε αυτάρκεια στο αβγό, η παραγωγή μας άγγιζε το 120% και κάναμε εξαγωγές. Σήμερα, η παραγωγή έχει πέσει και παράγουμε κοντά στο 60%-65% των αναγκών μας. Αβγά βαφτίζονται ελληνικά ενώ δεν είναι», εξηγεί ο Αποστόλης Πρεβεζάνος, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία «Χρυσά Αυγά».

Οι παραγωγοί είναι δυσαρεστημένοι γιατί ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η αποπληρωμή προϊόντων γίνεται στις 28 ημέρες, στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται με πάνω από 3 μήνες καθυστέρηση. «Υπάρχουν λίγες μεγάλες μονάδες, πολλές μικρές και πολλές μεσαίες στον χώρο του αβγού», εξηγεί ο Γιάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας. «Η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη για κάποιον που θέλει να είναι σύννομος. Το αβγό είναι πολύ φτηνό, έχει να πάρει τιμή 5 χρόνια και η αγορά παρουσιάζει στασιμότητα και πολλές προσφορές. Όσες, δε, εταιρείες είχαν εμπλοκή με τον Όμιλο Μαρινόπουλου, έπαθαν ζημιά».

«Ο κλάδος του αβγού δεν πάει καλά», μας λέει ο Παναγιώτης Πανταζής, που έχει μια μονάδα στα Μέγαρα. Η οικογενειακή επιχείρηση παράγει περίπου 60.000 αβγά ετησίως και δίνει σε ξενοδοχεία, μίνι μάρκετ και κυρίως σε ιδιώτες. Παρότι δεν υπήρξε σύνδεση με τον Όμιλο Μαρινόπουλου, το κόστος παραγωγής, όπως λέει, έχει ανέβει και υπάρχει ανισορροπία στην αγορά, λόγω των ελληνοποιήσεων. «Είναι ανεπαρκείς οι έλεγχοι, ειδικά τα τελευταία 7-8 χρόνια, που έχουν διαλυθεί τα τελωνεία. Είναι κοινό μυστικό ότι γίνονται ελληνοποιήσεις από ανθρώπους που ξεφορτώνουν κυριακάτικα».

Οι Έλληνες καταναλώνουν, κατά κεφαλή, 130 αβγά τον χρόνο, λέει ο κ. Πρεβεζάνος, όταν άλλοι λαοί καταναλώνουν διπλάσιες ποσότητες. «Πολλές εταιρείες υπέστησαν κούρεμα και ήδη από πριν υπήρχε θέμα με τον όμιλο Μαρινόπουλου, καθώς οι πληρωμές γίνονταν 180 ημέρες μετά. Μέσα σε όλα αυτά, όμως, τίθεται κι ένα άλλο ζήτημα: η αγορά είναι ολιγοπωλιακή και όσο συρρικνώνεται, οι πιέσεις προς τους παραγωγούς θα είναι μεγαλύτερες. Εισάγουμε γύρω στο 80% των δημητριακών που υπάρχουν στις μονάδες και την ίδια στιγμή η Βουλγαρία επιδοτείται για να εξάγει ακόμη και στην Ελλάδα»!


Σήμα ποιότητας

Σήμα ποιότητας και ελληνικότητας εξετάζουν οι παραγωγοί, προκειμένου να σταματήσουν οι στρεβλώσεις, κατά το πρότυπο των Lions στη Μεγάλη Βρετανία. Οι ελληνοποιήσεις στον χώρο του αβγού εκτιμάται από τους παραγωγούς ότι αγγίζουν το 20-25% της παραγωγής, ίσως και περισσότερο, με φορτηγά που «ξεφορτώνουν κυριακάτικα» από Βαλκάνια, Τουρκία, Πολωνία κ.ά. Τη δυνατότητα ανταπόκρισης στη ζήτηση του Ισραήλ για αβγά από την Ελλάδα, συζήτησε πρόσφατα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος συζητά και με ξένες αντιπροσωπείες, ανάμεσα τους και με Ισραηλινές, για τη δυνατότητα εξαγωγής αβγών.
Παγωμένες οι τιμές

Η τιμή του αβγού κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ όλα τα κόστη έχουν ανέβει (ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρικό, καύσιμα, διόδια, ζωοτροφές, αγροτικά εφόδια γενικά) και μοναδική ελπίδα στο ζοφερό κλίμα, το αβγό αχυρώνα και βιολογικής πτηνοτροφίας. Η τιμή χοντρικής για το κλουβί είναι περίπου 8-10 λεπτά το τεμάχιο, ανάλογα με το μέγεθος, στον αχυρώνα περίπου 12-14 λεπτά, ελευθέρας βοσκής 16-19 λεπτά, βιολογικά πάνω από 28-30 λεπτά.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις απευθείας τιμή παραγωγού για αβγό ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό στον καταναλωτή φτάνει και 0,50 ακόμη και 1 ευρώ. Υπάρχουν και ειδικά αβγά, που πωλούνται σε ακόμη υψηλότερη τιμή διότι απευθύνονται σε ειδικούς καταναλωτές (π.χ. πράσινα αβγά για άτομα με προβλήματα χοληστερίνης) αλλά τώρα αυτή η αγορά έχει πάθει καθίζηση. Μεγαλύτερη συγκέντρωση πτηνοτροφικών μονάδων για την παραγωγή αβγού έχουμε στα Μέγαρα και τη Μακεδονία, ενώ η μεγαλύτερη μονάδα είναι της οικογένειας Ζούρα, στην Αλεξανδρούπολη. Κύρια παραγωγός χώρα η Κίνα, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες, η οποία παράγει το 39% της παγκόσμιας παραγωγής, το 8% παράγουν οι ΗΠΑ και το 5% η Ινδία.

Πηγή www.ypaithros.gr
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου