Σήμερα θα δούμε ένα απλό κοτέτσι και θα σας αναλύσω πως θα το στήσουμε δείχνοντας όλες αυτές τις πατέντες που εφάρμοσα όλα αυτά τα χρόνια, πάντα με δικούς μου πειραματισμούς που τελικά έδειξαν αποτελέσματα. Θα μάθουμε όλα τα μυστικά για να έχουμε περισσότερες κλώσσες, να γεννάνε οι κότες περισσότερα αυγά, να μην τις πιάνουν εύκολα ασθένειες, να μην πιάνει κοτοψείρες ο χώρος, αλλά και πως να τις καταπολεμούμαι αποτελεσματικά. Επίσης θα πούμε λίγα λόγια για το χώρο, για την υγρασία, τα δέντρα που πρέπει να φυτέψουμε μέσα, που να κοιμούνται και όλα αυτά που συντελούν στη δημιουργία ενός οικονομικού και ταυτόχρονα αποδοτικού κοτετσιού!
Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ο μέσος άνθρωπος που διαβάζει εδώ, είναι πως θα εκμεταλλευτεί παλιά πράγματα απο το σπίτι, που βρίσκουν χρήση στο κοτέτσι. Το πρώτο που έρχεται σε όλων το μυαλό είναι οι φωλιές. Μα φυσικά οι φωλιές. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να κάνουμε τις δικές μας πατέντες. Για παράδειγμα τα καφάσια αποτελούν μια καλή λύση για να γίνουν φωλιές. Ωστόσο έμεις έχουμε καλύτερες πατέντες! Έχετε δεί τους τενεκέδες τους μεγάλους που πουλάνε το τηρί; Εκεί λατρεύουν να γεννάνε τα νανάκια. Οι κότες πάλι προτιμούν πάλι κάτι κλειστό, αλλά λίγο μεγαλύτερο. Έχετε δεί τα πλαστικά βαρέλια που έχουν για τις ελιές, ύψους 1.5 μέτρο περίπου. Αυτά επίσης αποτελούν μια άριστη επιλογή για τις κότες. Αυτό πάντως που έχω παρατηρήσει απο την εμπειρία μου, είναι ότι πάντα προτιμούν τα σκοτεινά σημεία, δηλαδή αν έχουμε ένα καφάσι μέσα σε μια σκοτεινή αποθηκούλα, θα το προτιμήσουν.
Όσον αφορά να παίρνουμε καθαρά αυγά - να μην λασπώνουν με τις βροχές - η φωλιά πρέπει να είναι λιγουπερυψωμένη απο το έδαφος. Γιατί όταν είναι χάμω οι κότες πατάνε στις λάσπες και μπαίνουν στη φωλιά. Η φωλιά πρέπει να είναι στρωμμένη με άχυρο, η ξερά χόρτα - κλαδιά. Μερικά παραδείγματα απο το κοτέτσι μου. Αρκούν 2 φωλιές ανα 15 κότες περίπου...
Σαν πρόληψη για τις κοτόψειρες μέσα στη φωλιά βάζουμε μερικά κλαριά απο ακονυζιά, ένα φυτό που έχει κίτρινα λουλούδάκια ανθίζει Σεπτέμβριο Οκτώμβριο, ύψος 1 μέτρο περίπου, και όταν το πιάσουμε κολλάνε λίγο τα χέρια. Αυτό το φυτό σκοτώνει ψείρες, ακάρεα και πολλά άλλα βλαβερά εντομάκια. Δείτε το φυτό...
Όσον αφορά τις κλώσσες, το σημαντικότερο που παίζει ρόλο είναι η ράτσα των πτηνών μας, να είναι ντόπιες και να έχουν το ένστικτο στο αίμα τους. Αλλά επειδή όλες οι κότες έχουν εστω και βαθειά μέσα τους το ένστικτο, θα πούμε και άλλα μυστικά. Το πρώτο είναι, που βάζουμε τις φωλιές, αν είναι σκοτεινες οι φωλιές, να γεννάνε πολύ λίγες κότες έως καμία, και να υπάρχουν πάντα αυγά μέσα. Μια κότα σκέφτεται ως εξής. Είναι καλά κρυμμένη η φωλιά μου; Έχει σκοτάδια για να μην με βλέπει κανείς; Με ενοχλούν άλλες κότες, ζώα η άνθρωποι; Κάτι άλλο που μπερδεύει τις κότες είναι τα αυγά. Αν είναι πολλά μέσα νομίζουν ότι είναι δικά τους και ζορίζονται να τα κλωσσήσουν.
Το κοτέτσι που κουμούνται οι κότες, η λεγόμενη κούρνια, πρέπει να είναι σε θέση που να μην βαράνε δυνατοί άνεμοι, και να μην παίρνει βροχή μέσα. Πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο απο το εδαφος για να βολεύει στο καθάρισμα και οι κότες να είναι όσο πιο μακριά απο τα μικρόβια. Η κατασκευή της κούρνιας πρέπει οπωσδήποτε να μην είναι ξύλινη. Το ξύλο πιάνει ψείρες, σαπίζει, έχει υγρασία είναι εντελώς ακατάλληλο για τις κότες. Σε περίπτωση που έχετε ξύλινη κούρνια βάψτε τη εσωτερικά και εξωτερικά. Σε περίπτωση σιδερένιας κούρνιας οι ψείρες ζούν μόνο μέσα σε κάποιο σάπιο σίδερο, που έχει σκουριάσει και είναι κούφιο. Αν πιάσει ψείρες το κοτέτσι, παίρνουμε σπρέι και ρίχνουμε το βράδυ σε όλα τα σημεία. Επαναλμβάνουμε μετά απο μια βδομάδα.
Οι αρρώστιες στο κοτέτσι εκμηδενίζονται αν το κοτέτσι μας είναι καθαρό, σκουπίζουμε τακτικά τις κουτσουλιές με σκούπα και φαράσι, το χώμα να μην συγκρατεί νερά, οι κότες να τρώνε στεγνές τροφές (και σε περίπτωση υγρής τροφής η κατανάλωση να είναι μεσα σε μια μέρα), να πίνουν καθαρό νερό απο καθαρή ποτίστρα χωρίς μούσκλια, να πέφτει ηλιος επάνω στο κοτέτσι και να υπάρχει όσο το δυνατό λιγότερο υγρασία. Επίσης ένα πολύ σημαντικό, να μην έρχονται σε επαφή οι κότες με άγρια πουλιά. Πχ δεν πετάμε σπαστό καλαμπόκι η σιτάρι το φθινόπωρο και τρώνε τα περιστέρια τα σπουργήτια. Αυτά τα πτηνά έχουν μαζί τους ασθένειες και τα ίδια δεν αρρωσταίνουν, αλλά κολλάνε τις κοτούλες μας. Ολόκληρο καλαμπόκι το χειμώνα για να μην έρχονται τα σπουργήτια τουλάχιστον, και πάντα σε σκοτεινό - κλειστό σημείο που φοβούνται τα περιστέρια.
Για δέντρα σκίασης, επειδή ο ήλιος είναι πολύ σημαντικός, παίρνουμε μόνο φυλλοβόλα. Πχ κλίματα, συκιές, βερικοκιές ροδακινιές, κερασιές, μηλιές. Ότι θέλουμε φυτεύουμε αρκεί να πετά τα φύλλα και να μπαίνει ο ήλιος το χειμώνα. Εμείς θέλουμε ίσκιο το Καλοκαίρι και ήλιο το χειμώνα. Ο ήλιος απολυμαίνει διώχνει τις ασθένειες.
Εγώ το κοτέτσι μου το έχω έτσι, συκιές έχω φυτέψει μέσα, και έχω βάλει και ένα πράσινο πλέγμα
Για προστασία στο κοτέτσι κάνουμε το εξής κόλπο. Πρώτο βάζουμε φράχτη χάμω - περιμετρικά και το θάβουμε με χώμα, Αυτό περιορίζει κάποιο ζώο να σκάψει και να μπεί μέσα. Πάνω απο τον φράχτη του κοτετσιού βάζουμε πράσινο δόχτυ πλέγμα για να εμποδίσουμε άλλα ζώα να μπούν μέσα, αλλά και τις κότες να βγαίνουν έξω. Σαν πρόληψη πρέπει επίσης να κλείνουμε τις κότες σε κοτέτσι με πορτάκι, έτσι ώστε να μην μπορεί να τις φάει τίποτα τη νύχτα. Τις κλείνουμε το βράδυ τις ανοίγουμε το πρωί. Αυτά είχα να πω για σήμερα, καλή επιτυχία ότι και αν φτιάξετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου