SOS - Ψείρες στη φωλιά της κότας!!



Ερώτηση SOS - Ψειρες στη φωλιά της κότας!!
SOS..... η κλωσσα μου έπιασε ψειρες...επειδη ειχε σπάσει ενα αβγό και βρομούσε η φωλιά την άλλαξα...και κατω απο τα άχυρα ιδα ενα σωρο κοτοψειρες....ανησυχώ να μην ψοφήσουν τα πουλακια...ασε επειδη...προφανώς θα εχει λιγα πουλια δικά της θελω να της βάλω και τα αλλα της μηχανής που βγηκαν πρην λιγες μερες...και ανησυχώ να μην κολλήσουν και αυτα...και αντί για καλο κανω κακο...εχω το πρωτο υγρο φαρμακο (στην φωτογραφια)...για ψεκαζμο να ψεκασω την φωλια και την κοτα αλλα παλυ φοβάμαι να μην ψοφήσουν τα πουλακια...εχω την αλλη την σκόνη και σκέφτομαι...να ανακατέψω λιγη με στάχτη και να βαλω την κοτα να κανει σταχτολουτρο...και τα πουλακια τι να τα κανω...????










Απάντηση....
Πολλές φορές το κοτέτσι μου έπιασε ψείρες και είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Απο την εμπειρία μου δεν είχα ποτέ χειρότερο να πιάσει η φωλιά μιας κότας κλώσσας ψείρες. Η κότα επειδή κάθεται συνέχεια μέσα στη φωλιά οι ψείρες μπορούν ακόμα και να τη σκοτώσουν πίνωντας πολύ αίμα καθημερινά. Η κότα στο τέλος σκελετώνεται και πεθαίνει όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει πολύ βαριά προσβολή και να μη προσέχει κανένας τι γίνετε. Τα κοτοπουλάκια είναι ακόμα πιο ευαίσθητα, πόσο μάλλον όταν είναι ανυπεράσπιστα και νεογέννητα, με ελάχιστα γραμμάρια αίμα μέσα στο σώμα τους. Οι ψείρες μπορούν να γίνουν θανατηφόρες μερικές φορές!

ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ όμως δεν έχασα κότες ή κοτοπουλάκια απο ψείρες. Πάντα ακολουθούσα έξυπνες τεχνικές, ακόμα και σε περιπτώσεις βαριάς προσβολής! Θα σου εξηγήσω τι πρέπει να κάνεις για να έχεις αμέσως αποτελέσματα και να σώσεις όλα τα πουλιά αλλά και την κότα, με μια πεντακάθαρη φωλιά.

Πρώτο βήμα
Πάρε και πέταξε όλο το υπόστωμα της φωλιάς, όπως και ότιδήποτε υπάρχει γύρω στο κοτέτσι όπως κασόνια κλπ. Το άχυρο που έχεις στη φωλιά αποτελεί το ιδανικότερο μέσω αναπαραγωγής της ψείρας. Κάθε κλωνάρι είναι κούφιο μέσα, και εκεί γεννάνε τα αυγά οι ψείρες. Όπως και να έχει πρέπει να πετάξεις το υπόστωμα και οτι υπάρχει γύρω έτσι ώστε να απαλλαχτείς απο το τεράστιο πλυθησμό της ψείρας. Όλα αυτά πρέπει να τα κάνεις βράδυ που οι ψείρες είναι δραστήριες και πίνουν αίμα. Τη μέρα μένουν κρυμμένες.
Δευτερό βήμα
Ρίχνεις σπρέι η σκόνη απο τα φάρμακα που έχεις, σε όλη τη φωλιά όπως είναι γυμνή, αλλά και γύρω απο τη φωλιά, στον τοίχο αν υπάρχει, και μετά πιάνεις τη κότα και ρίχνεις κάτω απο τα φτερά της. Στη συνέχεια στρώνεις νέο υπόστρωμα με φρέσκο χορτάρι, άχυρο ότι υπάρχει, και ταυτόχρονα ψεκάζεις ελαφρώς, όχι υπερβολικές ποσότητες. Μετά βάζεις τα αυγά και την κότα, και είναι έτοιμη και πεντακάθαρη. Εγώ όταν εφάρμοσα αυτή τη τεχνική δεν χρειάστηκε να ξανα επέμβω οι ψείρες είχαν γίνει παρελθόν.

Αυτό που προβληματίζει τους περισσότερους είναι η επιρροή στα αυγά. Απο την εμπειρία μου ξέρω ότι όσες φορές και αν έριξα φάρμακο τα πουλιά εκκολάφτηκαν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια ποτέ δεν ψέκαζα επάνω στα αυγά. Μόλις περάσουν μια δύο μέρες μπορείς να ρίξεις πάλι κανα ψεκασματάκι, για να σκοτώσεις ότι ψείρα μπορεί να έχει επιζήσει. Νομίζω πως το πρόβλημα λύνεται πολύ εύκολα και όλα θα πάνε καλά!

Σχετικά με το φάρμακο pubex της tafarm, το εχω χρησιμοποιησει πολλές φορές και έχει πολύ καλά αποτελέσματα ακόμη και στα τσιμπούρια. Μόνο να προσέξεις κάτι. Όταν ψεκάσεις την κότα, μην ρίξεις εξ επαφής γιατί μπορεί να δημιουργήσει έγκαυμα! Αυτά! Να ζήσουν τα πουλάκια!

   

1 σχόλιο: