Πως μαθαίνουμε τις κότες να κοιμούνται στη κούρνια στο κοτέτσι εύκολα


Σήμερα θα σας μάθω πως να εκπαιδεύσετε τις κότες να κοιμούνται μέσα στη κούρνια στο κοτέτσι. Όπως θα γνωρίζετε οι κότες λατρεύουν να κοιμούνται σε δέντρα, αλλά και χαμηλά κλαριά, ακόμη και πάνω σε αποθήκες η στάβλους. Γενικά όταν κοιμούνται λατρεύουν το ύψος, και αυτό το ένστικτο υπάρχει μέσα τους για να προστατεύονται απο εχθρούς. Μην ξεχνάμε οτι αλεπούδες σκυλιά και άλλα αρπακτικά δε μπορούν να τις πιάσουν πάνω στα δέντρα. Ωστόσο οι κότες σήμερα έτσι παχιές που είναι, δεν ανεβαίνουν και πολύ ψηλά. Αν κάτσουν έξω απο το κοτέτσι αποτελούν εκλεκτό μεζέ για όλα τα άγρια ζώα. Ακόμη και η νηφήτσα τρώει τις κότες, που είναι το μικρότερο αρπακτικό της ευρώπης με μέγεθος όσο ένας ποντικός αρουραίος.

Οι κότες έχουν μικρή μνήμη. Και αυτό είναι κάτι πολύ καλό για να τις μάθουμε να κοιμούνται όπου μας καπνίσει εμάς. Σύμφωνα με την δική μου εμπειρία οι κότες έχουν μνήμη που δεν ξεπερνά τις 3 μέρες, ενώ σε μια εβδομάδα, έχουν ξεχάσει τα πάντα. Γιατί το λέω αυτό; Αν πχ θέλουμε να τις μάθουμε να κοιμούνται σε μια συγκεκριμένη μεριά, πρέπει εμείς να τις οδηγήσουμε προς εκείνο το μέρος να κοιμηθούν, και αν το επαναλάβουμε για 2-3 ημέρες οι κότες θα έχουν αποθηκεύσει στη μνήμη το νέο μέρος και το παλιό θα το έχουν ξεχάσει. Πολλές φορές μερικές κότες θυμούνται ακόμη και για μια εβδομάδα, αλλά τις περισσότερες φορές μέσα σε 3 μέρες έχουν μάθει απολύτως που να κοιμούνται και να μη κινδυνεύουν.
Η κούρνια που αρέσει στις κότες να κοιμούνται φαίνεται αναλυτικά στη φωτογραφία. Σηκωμένη απο το έδαφος 1 μέτρο περίπου, με σχάρα στο κάτω μερος για να πέφτουν οι κουτσουλιές. Μια κούρνια σας της εικόνας κάνει άνετα για 15-20 κότες περίπου, και έχει πλάτος 1.5 μέτρο μήκος και 0.90 μέτρο πλάτος στο περίπου...



Για να μάθουμε τις κότες να κοιμούνται μέσα στη κούρνια πρέπει την πρώτη τη δεύτερη αλλά και τη τρίτη ημέρα, να τις πιάσουμε με τα χέρια απο εκεί που κοιμούνται και να τις βάλουμε στο νέο μέρος που φτιάξαμε. Οι κότες να ξέρετε μόλις πέφτουν για ύπνο κάνουν "reset" στη μνήμη τους, δηλαδή ξεχνούν που κοιμήθηκαν. Νομίζουν ότι μόνες τους μπήκαν στη κούρνια οπότε μαθαίνουν τελικά να κοιμούνται εκεί, στην ασφάλεια της κούρνιας. Γενικά αμα δοκιμάσετε αυτό το τρόπο θα καταλάβετε πόσο βολικά ζώα είναι οι κότες, και πόσο καλά εκπαιδεύονται.

Ο δεύτερος τρόπος που εφαρμόζω και εγώ πολλές φορές για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, είναι πρίν να πέσουν για ύπνο οι κότες, βάζω κάποιο εμπόδιο εκεί που κοιμούνται, και μόλις πέσει λίγο το φώς αρχήζουν να τρέχουν για να βρούν να κοιμηθούν. Αν τις πάρουμε και τις διώξουμε με ένα καλάμι, η τις περιφράξουμε στο μέρος που τοποθετήσαμε και τη κούρνια, θα αναγκαστούν να μπούν μέσα. Όποια κότα πάει να ξεστρατήσει, με το καλάμι την διώχνουμε για να έρθει πάλι πίσω και να κοιμηθεί στο νέο μέρος. Οι κότες απο ένστικτο μόλις πέσει το φώς νιώθουν ότι θα κοιμηθούν χάμο, και μόνο τότε μπορούν απο ανάγκη να κάτσουν όπου θέλουμε εμείς. Νομίζω μπορείτε να καταλάβετε εύκολα αυτό που σας περιγράφω, αν μια μέρα το δοκιμάσετε θα δείτε πόσο εύκολο είναι.

Η κούρνια που κοιμούνται οι κότες μπορεί για ευκολία να έχει και ένα σύρτι πορτάκι ασφαλείας, έτσι ώστε να τις κλείνουμε το βράδυ για να μην τις φάει τίποτα. Αυτά τα λίγα για σήμερα λοιπόν!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου