Νεκρά κοτοπουλάκια, αποτυχία στην εκκόλαψη, Oι σοβαρότεροι λόγοι



Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, να περιμένει κάποιος με ανυπομονησία να βγούν τα κοτοπουλάκια, και στο τέλος να υπάρξει τεράστια αποτυχία. Δυστυχώς οι μεγαλύτερες απώλειες σε έμβρυα μέσα στο αυγό οφείλονται σε λανθασμένους χειρισμούς, τόσο στη κλωσσομηχανή όσο και στους υπόλοιπους χειρισμούς. Ξέρετε όσα χρόνια κάνω εκκολάψεις αυγών παρακολουθώ πάντα, όλα τα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου μέσα στο αυγό. Έχω δεί αυγά 100% γόνιμα, που στη πορεία χάνονται και ψωφάνε μέσα στο αυγό, και μέχρι την τελευταία ημέρα της εκκόλαψης έχουν επιζήσει πολύ λίγα. Όπως έχω ξανα πεί, η εκκόλαψη του αυγού είναι πραγματικά ένα μεγάλο μυστήριο. Είναι τόσοι χιλιάδες οι κίνδυνοι που διατρέχει ο νεοσσός, τόσα πολλά μικρόβια, μύκητες, ασθένειες που καραδοκούν όταν το έμβρυο είναι μικρό, που οι επιστήμονες πραγματικά αναρωτιούνται πως τα κοτοπουλάκια καταφέρνουν να βγούν στο τέλος.


Απο την δική μου εμπειρία ο λόγος που δεν εκκολάπτονται τα αυγά στο τέλος, οφείλετε στην υγρασία κυρίως παρά στην θερμοκρασία. Τα αυγά χρειάζονται σίγουρα 65% υγρασία απο την αρχή έως το τέλος της εκκόλαψης, και σε αυτό το ποσοστό έχω την μεγαλύτερη επιτυχία στη κλωσσομηχανή μου. Στο τέλος της εκκόλαψης αυξάνουμε πάντα την υγρασία, αυξάνοντας το νερό στη μηχανή μας. Το μεγάλο μυστικό όμως είναι να μην ανοιγοκλείνουμε την μηχανή, όπως σας έχω πεί. Αποφεύγουμε να ανοίγουμε τη κλωσσομηχανή για κάθε λόγο. Ανοίγουμε μόνο αν χρειάζεται κάτι σοβαρό.
Ένα έμβρυο μπορεί να ψωφήσει μέσα στο αυγό απο μικρόβια, αλλά και απο γεννετικούς λόγους. Δηλαδή. Για παράδειγμα αν έχουμε ακάθαρτη τη κλωσσομηχανή, και τη βάλουμε πάλι σε χρήση, η υγρασία που έχει μέσα σε συνδιασμό με τη θερμοκρασία επιτρέπει την ταχύτατη αναπαραγωγή των μικροβίων. Ο πόρος του αυγού μέσα στη κλωσσομηχανή ανοίγει για να αναπνεύσει το κοτοπουλάκι, και τότε είναι που τα μικρόβια μπορούν να περάσουν ανεξέλενκτα μέσα στο αυγό. Εμείς φροντίζουμε πρίν μπούν τα αυγά στη κλωσσομηχανή να απολυμάνουμε μέχρι και τη τελευταία χαραμάδα, με καυτό νερό και χλωρίνη. Περιμένουμε να στεγνώσει, να φύγει η μυρωδιά της χλωρίνης και μετά κάνουμε όλα τα υπόλοιπα.

Το κακό γύρισμα των αυγών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν γυρίζουν τα αυγά σωστά, ο νεοσσός έμβρυο δεν περιστρέφεται προς όλες τις γωνιές, δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά, και απο την ακαμψία πεθαίνει. Αν για παράδειγμα μια κλωσσομηχανή επειδή έιναι μικρά τα αυγά δεν μπορεί να τα γυρήσει αυτό αποτελεί πρόβλημα, και πρέπει οπωσδήποτε μια φορά τη μέρα να τα γυρίζουμε εμείς, και σε πολύ σύντομο χρόνο. Γενικά όταν ανοίγουμε τη κλωσσομηχανή, πρέπει ότι είναι να γίνει να γίνει σύντομα επειδή, δεν πρέπει να φύγει όλη η υγρασία απο μέσα. Θα δείτε ότι όταν ανοίγετε μια γρήγορα τη κλωσσομηχανή η υγρασία επανέρχεται πολύ γρήγορα.

Χτυπημένα αυγά, ραγισμένα αυγά δεν εκκολάπτονται. Αν κατα την εκκόλαψη με μια απότομη κίνηση τα ταρακουνήσουμε, είναι πιθανό μερικά έμβρυα να πεθάνουν. Αν και το ασπράδι προστατεύει το έμρβυο στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, δεν μπορεί να προφυλάξει απο δυνατούς χειρισμούς. Ξέρετε ένα έμβρυο μπορεί να αισθανθεί το αυγό το ράμφος της κότας που το μετακινεί. Η απότομη κίνηση ενός ανθρώπου όμως δεν είναι κάτι το φυσιολογικό. Μεγάλη προσοχή λοιπόν ειδικά τις πρώτες ημέρες της εκκολαψης.

Διακοπή ρεύματος στη κλωσσομηχανή για συνεχόμενες ώρες - Χαμηλή θερμοκρασία στη κλωσσομηχανή. Αυτοί είναι δύο βασικοί λόγοι για νεκρά έμβρυα πλήρως ανεπτυγμένα. Ξέρετε όταν η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 37.7 τα θρεπτικά συστατικά του αυγού καταναλώνονται πλήρως απο τον νεοσσό. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες όμως δεν έχουμε τόσο καλή απορρόφηση των βιταμινών και ιχνοστοιχείων του αυγού. Συνεπώς έχουμε αδύναμους νεοσσούς, και ξέρετε πόση δύναμη χρειάζεται ο νεοσσός ειδικά την τελευταία ημέρα της εκκόλαψης; Συνεπώς αν είναι αδύναμος μένει νεκρός μέσα στο αυγό.

Αυτά είναι μερικά απο τα βασικότερα που χάνονται νεοσσοί μέσα στο αυγό. Έχουμε να πούμε πολλά όμως ακόμα...


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου