Σοβαρό πρόβλημα εκκόλαψης αυγών, με νεκρά έμβρυα. Και όμως δε φταίει η κλωσσομηχανή...



Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην εκκόλαψη αυγών, που ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν και είναι η αιμομιξία των πτηνών. Όταν δηλαδή ο κόκορας συγγενεύει με τις κότες. Η συγγένια φυσικά και παίζει τεράστιο ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών αυγών. Για παράδειγμα αν ζευγαρώσουμε έναν κόκορα, με κότες οι οποίες συγγενικά είναι αδερφές του, και επαναλαμβάνουμε αυτή την αναπαραγωγή κάθε χρόνο, επαναλαμβάνοντας τις αιμομιξίες και σε νέες γεννιές, τότε στο τέλος θα έχουμε μεγάλες απώλειες σε αυγά. Νεοσσούς αδύναμους. Κοτοπουλάκια που αρρωσταίνουν εύκολα. Φυσικά αν η εκκόλαψη έχει μεγάλες απώλειες, μπορεί και αυτός να είναι ένας λόγος. Οι διαφορετικές ράτσες κότας δείχνουν να επηρεάζονται διαφορετικά απο την αιμομιξία. Για παράδειγμα οι ντόπιες κότες είναι πολύ ανθεκτικές. Ωστόσο τα αποτελέσματα μετά απο πολλές αιμομιξίες δεν είναι καλα.
Άλλες παράπλευρες απώλειες ειναι και οι δυσμορφίες στα κόκκαλα, όπως επίσης και οι τερατογεννέσεις. Βέβαια για να γίνει μια τερατογέννεση, με τόσο εμφανή συμπτώματα, πρέπει να γίνουν αρκετές διαδοχικές αιμομιξίες.

Δείτε δυο λόγια που μας γράφει ένας φίλος...
πολλές φορές δεν λαμβάνουμε υπόψιν ότι πέρα απο την προσοχή που πρέπει να δίνουμε στη κλωσσομηχανή εξίσου σημαντική είναι και η προέλευση των αυγών....πρέπει να δώσεις σημασία τους γεννήτορες των πουλιών να μην είναι συγγενικά αίματα κοντινά διότι δημιουργούνται αδύναμα έμβρυα που παρουσιάζουν αδυναμία στο σπάσιμο του αυγού και επίσης άνοιγμα ποδιών...σημαντικό...! αιμομικτικό πτηνό = αδύναμο έμβρυο

Εμπειρικά...
Στη πορεία μου ως ερασιτέχνης πτηνοτρόφος, έχω δοκιμάσει πολλά στο παρελθόν, και έχω συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία. Όπως θα γνωρίζετε όλες οι ράτσες που υπάρχουν σήμερα στις κότες οι περισσότερες αν όχι όλες έχουν δημιουργηθεί μέσω αιμομιξίας, και το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπα είδη ζώων. Ως πτηνοτρόφος λοιπόν έχω κάνει και εγώ μερικούς πειραματισμούς. Όπως συμπαίρανα λοιπόν, η αιμομιξία στις κότες δεν έχει και τόσα τραγικά αποτελέσματα όπως νομίζουμε. Τουλαχιστόν όσο τόσο σύντομα όσο νομίζουμε. Πχ αν ζευγαρώσουμε ένα κόκορα με τα αδέρφια του, δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα, η το πρόβλημα είναι τόσο μικρό που δεν φαίνεται. Αν όμως το επαναλάβουμε και άλλες φορές με τα παιδιά των παιδιών τους κλπ, τότε τα προβλήματα θα είναι εμφανή... Να το γνωρίζετε αυτό.

Μερικά απο τα συμπτώματα απο αιμομιξία είναι νεκρά έμβρυα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των αυγών, πολλοί νεκροί νεοσσοί κατά την εκκόλαψη, αδύναμα πουλιά γενικά που αρρωσταίνουν εύκολα, αλλά και πολλές δυσμορφίες στο σώμα. Για να λέμε και την αλήθεια όμως, τα νεκρά έμβρυα στο αυγό προκύπτουν απο 1002 λόγους και η αιμομιξία είναι ένας απο αυτούς.

Αυτά τα λίγα γνωρίζω και ελπίζω να φάνηκαν χρήσιμα.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου