Πως μεταδίδονται οι ασθένειες στις κότες τόσο εύκολα...



Σημερα βρηκα αυτη τη δεκαοκτουρα στις κοτες μου να πεθαινει ,κι οπως βλεπετε ειναι αρωστη εχει αυτη τη πρασινοασπρη
κουτσουλια ,ισχυει λοιπον οτι μεταφερουν τις αρωστειες στα πτηνα μας τι να κάνω?υπαρχει καποιο κολπο να τις διωχνει ?




Οι δεκαοχτούρες είναι απο τους χειρότερους εχθρούς του κοτετσιού. Όχι γιατι τρώνε τη περισσότερη τροφή απο όλα τα υπόλοιπα πουλιά, αλλά και γιατί μεταδίδουν μεταδοτικές ασθένειες. Πολλές φορές είναι φορείς απο τις πιο μεταδοτικές ασθένειες, χωρίς οι ίδιες να αρρωσταίνουν. Πχ τα κοκκίδια που είναι μια φούλ μεταδοτική ασθένεια, μεταδίδεται απο τις δεκαοχτούρες και τις κουτσουλιές που κάνουν στο κοτέτσι μας. Οι δεκαοχτούρες όμως λόγω ότι ζούν ελεύθερες και τρώνε διάφορες τροφές, δεν νοσσούν απο τη κοκκιδίωση, ενώ οι κότες μας, μόλις μεταδοθεί η ασθένεια θα ψωφάνε ακαριαία!
Οι δεκαοχτούρες είναι πολύ έξυπνα πουλιά, και όπως όλα τα ζώα αποκτούν συνήθειες. Πχ αν ξεχνάμε πεταμένη τροφή στο κοτέτσι μας, και γλυκαθούν μια δύο δέκα φορές, θα έρχονται συνέχεια μετά. Οι δεκαοχτούρες είναι πολύ επιζήμια πουλιά για το κοτέτσι, μιας και εκτός απο το σιτάρι, μπορούν να καταπιούν και ολόκληρο καλαμπόκι. Πράγμα που δυσκολεύει εμάς περισσότερο στο να τις απομακρύνουμε.

Το μυστικό με τις δεκαοχτούρες, για να μην έρχονται, είναι να κρύψουμε το φαγητό απο τις κότες. Οι δεκαοχτούρες είναι απο τα πιο "φοβητσιάρικα" πουλιά. Πχ αν τοποθετήσουμε τη ταίστρα των κοτόπουλων μέσα σε μια αποθήκη, μέσα σε ένα κλειστό χώρο οι δεκαοχτούρες δύσκολα θα μπούν μέσα. Τα σπουργίτια είναι πιο θαραλλέα αλλά και πάλι σε κλειστό χώρο δυσκολεύουν τα πράγματα.

Η λύση λοιπόν με αυτού του είδους τα πουλιά, είναι να μην πετάμε τροφή όπου να ναι, να κρύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ταίστρες, και αν είναι δυνατό να τις γεμίζουμε με μικρές ποσότητες πρωί βράδυ, και η ταίστρα να μην είναι γεμάτη όλη μέρα! Δηλαδή να υπολογίσουμε 1 κιλό τη μέρα για τις 20 κότες που έχουμε, και να μη περισσεύει ένας σπόρος, για τις δεκαοχτούρες που θα έρχονται.

Και φυσικά το σημαντικότερο. Πρέπει πάντα να εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα για τις ασθένειες στις κότες. Εγώ προσωπικά βάζω βάμμα πρόπολης στο νερό τους, και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με ασθένειες. Για να προμηθευτείτε το βάμμα πρόπολης επικοινωνήστε με τη κ. Χριστίνα στο τηλ ********




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου