ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΜΟΥ ΚΛΩΣΕΣ


Είναι ευρέως γνωστό οτι οι κότες στις μέρες μας έχουν χάσει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το μητρικό ένστικτο της κλώσας. Δηλαδή σε ένα κοτέτσι που αριθμεί 100 κότες , είναι αμφιλεγόμενο αν θα κλωσήσουν 1-2 κότες τον χρόνο. Σήμερα θα σας αναλύσουμε το πρώτο κομμάτι αυτής της ανάρτησης, με μικρά "tips" που πρέπει να προσέξουμε , έτσι ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κλωσήσει μια κότα.

Αρχικά θέλω να αναφέρω , οτι όλες οι κότες πολύ βαθιά μέσα τους κρύβουν το ένστικτο της κλώσσας. Μπορεί να μην το εμφανίσουν και ποτέ στην ζωή τους , ομως υπάρχει και είναι βαθιά χαραγμένο στο dna τους. Πως όμως μπορούμε να το φέρουμε στην επιφάνεια; Εδώ παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο , όπως είναι η ράτσα , ο χώρος - περιβάλλον εκτροφής , η διατροφή , οι φωλιές , ακόμη και τα αυγά που αφήνουμε σε αυτές.

Ας ξεκινήσουμε απο το κομμάτι του περιβάλλοντος χώρου. Ο χώρος μας πρέπει να είναι ευρύχωρος , να δημιουργεί στις κότες την ψευδαίσθηση ότι είναι ελεύθερες. Μια κότα που νιώθει στριμωγμένη σε λίγα τετραγωνικά χώρο είναι δύσκολο εως απίθανο να κλώσησει. Πρέπει το περιβάλλον να τους προσφέρει φυσικές κρυψώνες - φωλιές , οι οποίες να είναι μπόλικες ουτοσωστε η κάθε κότα να μπορεί να έχει την προσωπική της φωλιά. Ως γνωστών μια κότα πριν κλωσήσει επιλέγει πάντα μια απόμερη θέση στην οποία αν είναι δυνατόν να γεννά μόνο αυτή και καμία άλλη κότα.

Παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο , το πόσα αυγά αφήνουμε μέσα στη φωλιά. πχ οταν μια κότα πάει να γεννήσει και βλέπει 10 αυγά μέσα , αυτομάτως το ένστικτό της λέει οτι τα αυγά ειναι δικά της. Νιώθει οτι έχει συμπληρώσει τον κατάλληλο αριθμό αυγών για να κλωσσήσει , και είναι πολύ πιθανό λείαν συντόμως να επιταχύνει τις διαδικασίες. Δυστυχώς οι κότες που προέρχονται απο αυγοπαραγωγικές -κρεατοπαραγωγικές φυλές , έχουν σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να "ξυπνησουν" απο τον αναπαραγωγικό τους λήθαργο , όμως κάνοντας τα παραπάνω στο θέμα του χώρου εκτροφής οι πιθανότητες αυξάνονται αρκετά.

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε στον χώρο μας , είναι σκοτεινές απομακρυσμένες φωλιές. Οι κότες που θέλουν να κλωσήσουν προτιμούν πάντα σκοτεινές φωλιές , απόλυτα προστατευμένες ακόμη και απο εμάς. Επίσης η φωλιά θα πρέπει να κοιτά προς κάποια κατεύθυνση , που το ανθρώπινο μάτι να μην μπορεί να δεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια φωλιά που κοιτά σε ένα τοίχο η ένα θάμνο.

Δηλαδή οι φωλιές που κατασκευάζουν πολλοί πτηνοτρόφοι ναι μέν μπορεί να είναι εντυπωσιακές στα μάτια τα δικά μας , και να νιώθουμε οτι προσφέρουμε το καλύτερο περιβάλλον στα ζωντανά μας , αλλα μπορεί μερικές φορές να μην συμβαίνει το ίδιο και απο τη ματιά των ζώων. Γιατι οι κότες ειναι αρκετά ιδιότροπες στο θέμα επιλογής θέσης φωλιάς!

Δείτε την τέλεια κατασκευή ενός φίλου , που όμως δεν θα επέλεγε εύκολα μια κότα να κλωσήσει , διότι όπως βλέπετε όλη η φάτσα της κατασκευής είναι πολύ φωτεινή!

Στο επόμενο μας άρθρο θα σας μιλήσουμε για τους υπόλοιπους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά , στο να γίνει μια κότα Κλώσα!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου