Άρρωστα κοτόπουλα που βαριανασαίνουν, «ροχαλίζουν»: Τι φάρμακο δίνω, τι δοσολογία;



Αποτελεί σύμπτωμα και συμβαίνει όταν το αναπνευστικό σύστημα των πουλιών προσβληθεί απο κάποιο ιό ή ένα κρύωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει το πρώτο. Τα πουλιά δεν ψωφάνε και ταλαιπορούνται με το πρόβλημα για μήνες. Σήμερα θα μιλήσουμε γι αυτό το πρόβλημα και θα αναφέρουμε κάποιους τρόπους για την πρόληψη αλλά και την θεραπεία της ασθένειας ή του κρυολογήματος.

Αρχικά είναι χρήσιμο να αναφέρουμε πως το αναπνευστικό σύστημα των πουλιών αποτελεί μεγάλο μέρος του οργανισμού και είναι είναι αρκετά ευαίσθητο. Πλειονότητα απο μικροοργανισμούς και μικρόβια μπορεί να προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα της κότας, και το αποτέλεσμα είναι ένας χαρακτηριστικός ήχος σαν ροχαλητό. Σε βαριές περιπτώσεις ακούγεται πολύ εντονα ακόμη και τη μέρα. Σε πιο ελαφριές περιπτώσεις και στα πρόθηρα εμφάνισης του συμπτώματος μπορούμε να το ακούσουμε το βράδυ όταν τα πουλιά είναι κουρνιασμένα. 



Επίσης εκτός απο το ροχαλητό μπορεί να ακούσουμε και χαρακτηριστικά φτερνίσματα, και το ράμφος να είναι υγρό σαν συνάχη. 

Εμείς σαν απλοί εκτροφείς που είμαστε δεν μπορούμε να διαγνώσουμε αν πρόκειται για κρυολόγημα η κάποιο μικρόβιο. Οτί και αν είναι πάντως σας έχω ένα φάρμακο για να λύσετε το πρόβλημα σας. Πρόκειται για ένα σκεύασμα που γιατρεύει το αναπνευστικό σύστημα. Οι κτηνιατροί αυτο συστήνουν όποτε δεν ξέρουν τι πρόβλημα υπάρχει στο αναπνευστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το BAYTRIL 0.5 της εταιρίας Bayer. Το οποίο είναι:

Αντιβακτηριακό ευρέος φάσματος για τη θεραπεία λοιμωδών νόσων, για χορήγηση με το πόσιμο νερό στα πτηνά.

Ενδείξεις
Το Baytril 0,5% πόσιμο διάλυμα περιέχει την εντροφλοξασίνη, που είναι ευρέως φάσματος αντιμικροβιακό, και συνιστάται για τη θεραπεία των λοιμωδών νόσων των πτηνών, όπως επίσης και των μεικτών λοιμώξεων και δευτερογενών λοιμώξεων που επιπλέκουν ιογενείς νόσους και που προκαλούνται από ευαίσθητα στην εντροφλοξασίνη μυκοπλάσματα, Gram θετικά και αρνητικά βακτήρια όπως: Haemophilus paragallinarurum, Pasteurella spp., E coli, Salmonella spp, Mycoplasma spp, Klebsiella spp, Staphylococcus spp και Erysipelothrix rhusiopathiae. Έτσι το Baytril 0,5% πόσιμο διάλυμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα πτηνά για την αντιμετώπιση των Μυκοπλασμώσεων, της Χρόνιας Αναπνευστικής Νόσου, της Κολοβακτηριδίασης, της Παστερέλλωσης, της Λοιμώδους Κόρυζας, των Σαλμονελλώσεων και των Σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων.

Αντενδείξεις
Να μη χορηγείται σε ωοπαραγωγές όρνιθες των οποίων τα αβγά προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Χορήγηση
Με το πόσιμο νερό

Δοσολογία και Διάρκεια Θεραπείας: Η γενική δοσολογία για τη θεραπεία, για όλες τις ενδείξεις, σε όλες τις κατηγορίες των πτηνών, είναι 10 mg εντροφλοξασίνης ανά kg σωματικού βάρους.

Η σχετική κατανάλωση πόσιμου νερού από τα πτηνά διαφέρει σημαντικά και εξαρτάται από την ηλικία τους και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Στα νεαρά πτηνά, ηλικίας έως 4 εβδομάδων, γενικά δόση 50 ppm είναι επαρκής. Στα πτηνά μεγαλύτερης ηλικίας, που καταναλώνουν λιγότερο πόσιμο νερό, σε σύγκριση με το σωματικό τους βάρος, η συγκέντρωση στο πόσιμο νερό θα πρέπει να διορθωθεί σε σχέση με το σωματικό του βάρος και την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Για να επιτευχθεί συγκέντρωση 50 ppm στο πόσιμο νερό, αναμειγνύονται 10 ml Baytril 0,5% πόσιμο διάλυμα με 1 λίτρο πόσιμου νερού.


Η θεραπεία χορηγείται η για 3 συνεχόμενες ημέρες. Σε περίπτωση σαλμονέλλωσης, μικτών λοιμώξεων και χρόνιων λοιμώξεων η θεραπεία χορηγείται για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Χρόνος αναμονής
Κρέας 3 ημέρες

*Μεγάλη προσοχή στις δοσολογίες μπορεί να χαθούν πουλιά. Εύχομαι να γιατρευτούν τα πτηνά που έχουν πρόβλημα στο αναπνευστικό. Κάθε συμβουλή που δίνω στο Blog δεν αποτελεί επιστημονική προσέγγιση αλλά εμπειρική. Δεν είμαι κτηνίατρος και καλό θα είναι να τον συμβουλευτείτε πρώτα πριν προχωρήσετε σε οποιαδ
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου