Πως πρέπει να είναι το κοτέτσι που κοιμούνται οι κότες. Η κούρνια!



Σήμερα θα μιλήσουμε για το κοτέτσι που κοιμούνται οι κότες. Η λεγόμενη "κούρνια". Η κούρνια είναι το μέρος που προστατεύονται οι κότες το βράδυ, που κοιμούνται έως το ξημέρωμα. Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι εχθροί όπως κουνάβια αλεπούδες δραστηριοποιούνται το βράδυ και η κούρνια μας, πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένη στη περίπτωση που δεχτούμε επίθεση.

Η κούρνια κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι μεταλλική. Η μεταλλική κούρνια είναι αθάνατη, και απροσπέλαστη, σα φρούριο απο όλους τους εχθρούς. Το βασικό μειωνέκτημα της ξύλινης κούρνιας είναι οι ψείρες. Οι ψείρες λατρεύουν το ξύλο, οπότε μια κούρνια απο ξύλο, ευνοεί τη μετάδοση της ψείρας στο κοτέτσι. Το άλλο κακό με τη ξύλινη κούρνια είναι ότι σαπίζει γρήγορα... Η μεταλλική απο την άλλη έχει πολύ ισχυρή κατασκευή και δε χαλάει ποτέ με λίγη συντήρηση.

Η κούρνια πρέπει να είναι όσο γίνετε πιο ευρύχωρη, και υπερυψωμένη απο το έδαφος πάνω απο 1 μέτρο. Ο λόγος που θέλουμε να είναι άνετη, είναι για να μη στριμώχνονται οι κότες, σε περίπτωση που έχουμε πολλές. Ξέρετε το Καλοκαίρι που την χτυπά ο ήλιος αν τη ξεχάσουμε λίγες ώρες κλειστή μπορεί να σκάσουν εύκολα οι κότες. Όσον αφορά το ύψος, την φτιάχνουμε περίπου 1 και κάτι ύψωμένη, έτσι ώστε όταν πάμε απο κάτω να μπορούμε εύκολα να καθαρίσουμε τις κουτσουλιές.



Το συγκεκριμένο κοτέτσι που βλέπουμε είναι περίπου 2 μέτρα μήκος, μεταλλική κατασκευή. Είναι υπερυψωμένο 1 περίπου μέτρο απο το έδαφος, και οι κοτούλες λατρεύουν να κοιμούνται μέσα. Οι κότες τρελαίνονται απο τη φύση τους να κοιμούνται ψηλά. Είναι συχνό άλλωστε να σκαρφαλώνουν στα ψηλότερα κλαδιά των δέντρων. Το κοτέτσι αυτό χωράει άνετα 50 κότες, μπορεί και παραπάνω.



Η σκάλα βοηθάει τις κότες να ανεβαίνουν επάνω. Το κοτέτσι όταν είναι σε τέτοιο ύψος βοηθάει τις κότες να το μαθουν γρήγορα. Σε ένα τέτοιο κοτέτσι οι κότες μαθαίνουν να κοιμούνται μέσα σε 1-2 μέρες.



Μέσα στο κοτέτσι έχουν τοποθετηθεί σανίδια, έτσι ώστε οι κότες να πατάνε πάνω σε αυτά και να κοιμούνται πιο άνετα. Όπως ξέρουμε οι κότες λατρεύουν να πατάνε σε πιο χοντρά κλαδιά όταν κοιμούνται, και το σύρμα δεν ενδείκνυται για τα πόδια τους.



Γύρω και κάτω απο το κοτέτσι, έχουν τοποθετηθεί τσιμεντόλιθα όπως βλέπουμε. Τα τσιμεντόλιθα, μαζεύουν τις κουτσουλιές τις οποίες με ένα φτυάρι μπορούμε να μαζεύουμε για το κήπο. Η κουτσουλιά της κότα περιέχει πολλά στοιχεία και είναι ότι πρέπει για τον λαχανόκηπο τις ντομάτες τις αγγουριές κλπ.

Αυτή είναι μια "παλιακιά" κούρνια που βολεύει και εμάς και τις κότες. Η πόρτα που έχει στο μπροστά μέρος κλείνει κάθε βράδυ, και ανοίγει κάθε πρωί. Με αυτό το τρόπο έχουμε και 100% ασφάλεια απο όλους τους εχθρούς.
   

1 σχόλιο: