Σε ένα κοτέτσι πόσες κότες αντιστοιχούν σε κάθε κόκορα για να είναι γονιμοποιημενα όλα τα αυγάΣυγχαρητήρια αδερφέ είσαι φανταστικός οι ενημερώσεις σου είναι ανεκτίμητες και σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!! Σε ένα κοτέτσι πόσες κότες αντιστοιχούν σε κάθε κόκορα για να είναι γονιμοποιημενα όλα τα αυγά μας; και ποιο εργαλείο είναι αυτό που θα μας δείξει με σιγουριά ότι τα αυγά μας είναι όλα γόνιμα;

Απάντηση...
Καλησπέρα φίλε μου και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια με κύριο σκοπό να βοηθήσω όσους περισσότερους χομπίστες μπορώ. Τώρα στο θέμα μας. Για να είναι όλα τα αυγά γόνιμα πρέπει να έχουμε 1 κόκορα σε 10 κότες. Συνήθως για να μηδενίσουμε την πιθανότητα άσπορου αυγού αφήνουμε και 8 κότες. Αν αφήσουμε λιγότερες κότες δηλαδή 1 κόκορας προς 4-5 κότες, η αυξήσουμε τα κοκόρια για παράδεγμα 2 σε 10 κότες τότε ναι μεν θα έχουμε γονιμοποιημένα όλα τα αυγά, αλλά θα υπάρχουν επιπτώσεις και αυτές είναι πληγές στις πλάτες των θυληκών. Δεν είναι καθόλου απίθανο και μάζες μεταξύ των αρσενικών. Το συνηθέστερο φαινόμενο είναι να κυριαρχεί ο ένας κόκορας και ο άλλος ζευγαρώνει όποτε προλάβει στα γρήγορα.

Ο κόκορας είναι εφοδιασμένος με δύο "φονικά" νύχια στα πόδια του. Χρησιμοιούνται για τις κοκορομαχίες αλλά και σαν "στήριγμα" κατά το ζευγάρωμα. Το νύχι βοηθάει στην ισορροπία κατά την συνουσία με την κότα. Όμως όταν είναι περισσότερα από το κανονικό τα κοκόρια, και φυσικά μιλάμε για μια βαριά ράτσα τότε οι κότες τραυματίζονται. Και μιλάμε για πολλές φορές θανάσιμους τραυματισμούς. Το νύχι διεισδύει στη σάρκα και εκεί που πάει να θρέψει η επανάληψη του ζευγαρώματος τα χειροτερεύει απίστευτα. Φανταστείτε να σας μαχαίρωναν στη πλάτη, πολλές φορές κάθε μέρα. Και μετά να σας στρίβουν το μαχαίρι στις πληγές. Φανταστείτε τον πόνο!

Αν η κότα τραυματιστεί χρειάζεται άμεση απομόνωση απο τις άλλες κότες και ισχυρό αντισηπτικό μέσα στο τραύμα πρωί βράδυ μέχρι να θρέψει η πληγή. Ιδανικό είναι το betadine αλλά και οποιαδήποτε άλλο αντισηπτικό. Ποτέ μα ποτέ μην ανησυχείτε για τις κότες. Αν τις περιποιηθείτε σώζονται εύκολα. Ο οργανισμός τους είναι πολύ δυνατός. Έχω δεί πουλιά να σώζονται που τους είχε φύγει ολόκληρο κομμάτι απο κρέας. Οπότε αυτό πολύ πιο εύκολο.

Όσον αφορά τα γονιμοποιημένα αυγά δεν υπάρχει κάποιος εξωτερικός έλεγχος για να τα καταλάβουμε. Για να ξέρουμε αν είναι γονιμοποιημένα αυγά πριν την επώαση μπορούμε να ανοίξουμε μερικά. Αν ανοίξουμε δύο αυγά και έχουν σπόρο τότε σίγουρα θα έχουν και τα υπόλοιπα. ο σπόρος είναι ένα άσπρο σημαδάκι πάνω στο κρόκο και διακρίνεται εύκολα   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου